Obama wil staakt-het-vuren in Zuid-Kordofan

Over ruim twee weken scheidt Zuid-Soedan zich af van Noord-Soedan. Gewelddadigheden in de noordelijke staat Zuid-Kordofan lijken alle hoop op vrede te vernietigen.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de situatie gisteren (woensdag) in een speech “ernstig, met verontrustende berichten over aanvallen op grond van etniciteit.”

“De Verenigde Staten veroordelen alle gewelddadigheden, in het bijzonder de luchtbombardementen op burgers door de Soedanese Gewapende Strijdkrachten (SAF) en de intimidatie van VN-vredestroepen”, zei Obama. Kordofan vormt een grensgebied tussen het noorden en zuiden van Soedan.

De bevolking van het olierijke Zuid-Soedan betaalt een hoge prijs voor de pogingen om te breken met het Arabische noorden. Kort geleden nog werd de grensregio Abyei bezet door de beruchte troepen van president Omar al-Bashir.

Bloedig conflict

Hoewel de situatie maandag iets verbeterde nadat in Addis Abeba een vredesakkoord werd getekend over de terugtrekking van de SAF en de stationering van vierduizend Ethiopische VN-militairen in de grensregio, verspreidt het geweld zich nu naar het centrum van het land. De etnische Nubiërs daar, die sympathiseren met het Zuiden, zijn bang aangevallen te worden.

Obama verwelkomde gisteren het vredesakkoord, maar hij wees erop dat de crisis in Kordofan direct aangepakt moet worden. “Zonder staakt-het-vuren in Zuid-Kordofan is de weg naar betere betrekkingen met de regering van Soedan afgesloten. Dat vergroot de isolatie van Soedan in de internationale gemeenschap en belemmert dat er iets wordt gedaan aan de politieke problemen van de inwoners van Zuid-Kordofan.”

 Over amper twee weken wordt de nieuwe president Salva Kiir Mayardit geïnstalleerd in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. De berichten uit Kordofan lijken echter een voorbode van een bloedig en langdurig conflict.

De krant New York Times berichtte gisteren dat het Soedanese leger en geallieerde milities in de bergen van Zuid-Kordofan rieten huizen bombarderen, ouderen executeren en kerken in brand steken.

 Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor de luchtaanvallen, vernielzucht, standrechtelijke executies en moorden, zelfs op vrouwen kinderen.

Het Soedanese leger heeft hulpverleners verboden in het gebied te werken en dreigt VN-helikopters neer te schieten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.