“Obama wordt president van heel Amerika”

Er zijn nog miljoenen stemmen te tellen in de VS, maar de overwinning van Barack Obama staat al uren vast. Hij wordt de eerste Democratische president in de VS sinds 1976 die meer dan 50% van alle Amerikaanse stemmen in de wacht sleept. Obama breekt ook door in het zuiden van het land, wat volgens sommige commentatoren zijn uitspraak staaft dat hij een president van alle Amerikanen wordt.
Obama had vanmorgen om 9u50 onze tijd al meer dan 60 miljoen kiezers achter zich verzameld, 52 procent van de uitgebrachte stemmen. McCain had op dat moment al een achterstand van meer dan 6 miljoen stemmen, en die kloof zal waarschijnlijk nog vergroten naarmate er meer resultaten uit Californië binnenkomen. In het kiescollege, dat de uiteindelijke beslissing velt over wie de volgende president wordt, is de voorsprong van Obama nog groter. Hij kan er nu al rekenen op 349 kiesmannen tegenover 162 voor McCain.

McCain won in de meeste van de zuidelijke staten, in zijn thuisstaat Arizona en ook in een aantal dunbevolkte staten van de Midwest en de Rocky Mountains. Obama zegevierde zoals verwacht aan de Westkust, in het noordoosten, in de centraal gelegen staten aan de Atlantische Oceaan en in het industriële Midwesten. Maar de nieuwe president deed het ook erg goed in staten die de laatste decennia overwegend Republikeins stemden: hij won in Florida en Virginia en lag licht voorop in Noord-Carolina. Obama versloeg McCain ook in New Mexico en Colorado, twee belangrijke staten in de Rocky Mountains.

“Dit geeft Obama ook een zuidelijke basis”, concludeerde David Gergen een commentator van CNN en een voormalige adviseur van de presidenten Ronald Reagan en Bill Clinton. “Hij is een nationale president, hij vertegenwoordigt alle delen van het land. Dat versterkt de perceptie dat hij iedereen vertegenwoordigt.”

Obama doet het wel opvallend minder goed bij blanke kiezers. Daarvan stemde ongeveer 55 procent voor McCain. Obama haalde dan weer wel 95 procent van de zwarte stemmen binnen. Meer dan twee derde van de nieuw geregistreerde kiezers, van wie de meesten jonger zijn dan 30, kozen ook voor Obama.

Het is een grote nacht voor de Democraten
Geen Republikeinen nodigDe Republikeinse kandidaat McCain feliciteerde Obama vannacht in een toespraak die hij hield voor aanhangers in Phoenix. “Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om hem te helpen ons doorheen alle uitdagingen te loodsen waarvoor we staan.”

Door hun sterke prestaties bij de gelijktijdige parlementsverkiezingen hebben de Democraten de Republikeinen de komende jaren echter nauwelijks nodig. Om 10 uur onze tijd waren de Democraten al zeker van 56 zetels in de Senaat, terwijl er maar 51 nodig zijn voor de absolute meerderheid. Ze zullen waarschijnlijk nog twee zetels bijwinnen. In het Huis Van Afgevaardigden zullen de Democraten zeker 251 zetels bezetten, terwijl er daar voor de meerderheid maar 218 zetels nodig zijn. “Het is een grote nacht voor de Democraten”, vatte William Bennet, de voormalige minister van Onderwijs van de Republikeinse president Ronald Reagan samen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift