Obamakamp ongerust over verdoken racisme bij kiezers

Ondanks zijn voorsprong in de peilingen zijn de verkiezingen nog niet gewonnen voor de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama. Zijn huidskleur schrikt sommige oudere blanke Democraten af.
De nachtmerrie voor de aanhangers van Obama is een campagne waarin hun man constant voorop blijft liggen in de peilingen om dan uiteindelijk te verliezen omdat een heleboel mensen in het stemhokje toch opeens voor zijn Republikeinse tegenstander John McCain kiezen. Zo’n ommezwaai op het laatste moment kan vooral catastrofaal uitvallen in de zogenaamde swing states, deelstaten waar Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd zijn en waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen meestal worden beslist.
Michigan en Ohio, twee van die swing states, staan bekend als oude staten omdat er veel gepensioneerden leven. Van de blanke Democraten onder hen zou er wel eens een flink aandeel kunnen overlopen naar McCain. Vorige week bleek uit een opiniepeiling van Associated Press en Yahoo News dat een derde van de Amerikaanse blanken negatief denkt over hun zwarte landgenoten. Ze beschrijven hen als lui en gewelddadig. Volgens de peiling kunnen die vooroordelen Obama zes procentpunten kosten bij de verkiezingen. Obama kan dat effect enkel tegengaan door veel jonge blanke kiezers te mobiliseren. Die zijn behoorlijk enthousiast over de “kandidaat van de verandering”.
“Racisme is ook bij deze verkiezingen een huizenhoog probleem waarover niemand wil praten”, zegt Steve Mitchell, een opiniepeiler van Mitchell Research and Communications Inc. “Er zijn blanken die zich er gewoon niet goed bij voelen voor een zwarte Amerikaan te stemmen bij de presidentsverkiezingen.”

Oneerlijk


Tijdens de Democratische voorverkiezingen bleek elke exit poll de blanke steun voor Obama te overschatten, zegt Mitchell. “Sommige kiezers waren niet eerlijk over de stem die ze hadden uitgebracht. Mijn zoon van 26 vindt Obama fantastisch. Maar oudere blanken niet.”
Er kunnen wel eens heel wat onbesliste kiezers het stemhokje instappen als progressieven en er weer uitkomen als gelegenheidsracisten
Volgens Mitchell zijn veel van de oudere blanken in Ohio en Michigan afkomstig uit het zuiden van de VS. Ze namen de negatieve gevoelens tegenover zwarten met zich mee die daar in de jaren 60 overheersten. “Ze groeiden op in een maatschappij die helemaal anders was. En het is moeilijk de instellingen van die oudere kiezers te wijzigen. Ook de Democraten onder hen stemmen liever voor McCain dan voor een zwarte presidentskandidaat.”
Ook de politieke analist DeAmo Murphy, een adviseur van de Democraten tijdens de verkiezingen van 2004, vreest dat de huidskleur van Obama kiezers kan doen weglopen. “Veel blanken delen de pijn en de ontgoocheling van de zwarte Amerikanen over het beleid van de afgelopen acht jaar, maar het is goed mogelijk dat ze op 4 november voor de blanke kandidaat kiezen, zelfs als dat tegen hun belangen ingaat. Er kunnen wel eens heel wat onbesliste kiezers het stemhokje instappen als progressieven en er weer uitkomen als gelegenheidsracisten”
McCain ruikt zijn kans in Michigan en Obama wil er niet verrast worden. Beide kandidaten zijn de voorbije maand vaker in Michigan op bezoek geweest dan in welke andere deelstaat ook. Volgens een peiling van Detroit Free Press/WDIV kan Obama rekenen op 51 procent van de stemmen in Michigan, terwijl MCCain zich tevreden moet stellen met 38 procent. De economische problemen waarmee de deelstaat dit jaar worstelt, spelen in het voordeel van Obama. Partijstrategen geloven dat de zorgen om banen en welvaart elk ander thema de rest van dit jaar in de schaduw zullen stellen. Maar de vrees voor het onderhuidse racisme bij veel kiezers blijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift