Obama's gezant in Soedan wacht moeilijke taak

Nu de humanitaire situatie in Darfoer met de dag slechter wordt, ziet de nieuwe speciale gezant van de Amerikaanse president Barack Obama zich geconfronteerd met een overvloed aan uitdagingen. De dringendste is hoe de hulporganisaties te laten terugkeren.
Hulporganisaties zijn blij met de aanstelling van de voormalige generaal-majoor van de luchtmacht J. Scott Gration. Volgens hen is de benoeming een belangrijke stap naar een gecoördineerd Amerikaans beleid voor Soedan.

Invloed bij Obama


Gration zou aanzienlijke invloed bij de Amerikaanse president hebben. De twee leerden elkaar naar verluidt kennen toen Gration Obama in 2006 vergezelde op een trip door vijf Afrikanase landen, inclusief een bezoek aan vluchtelingen uit Darfoer in buurland Tsjaad. Gration is een zoon van twee missionarissen, hij groeide op in Afrika en spreekt vloeiend Swahili. “De aanstelling van Gration als speciale gezant voor Soedan toont aan dat het een prioriteit is voor de regering-Obama”, zegt Mark Hanis van het Genocide Intervention Network, een organisatie in Washington.
“Generaal Gration zal onmiddellijk uit de startblokken moeten schieten en een dringend en aanhoudend diplomatiek offensief in gang moeten zetten waarbij China en belangrijke Afrikaanse landen betrokken worden”, zegt Jerry Fowler, hoofd van de Save Darfur Coalitie waarin bijna tweehonderd organisaties betrokken zijn. “Hij moet voor een vrije toegang voor hulporganisaties zorgen en president Omar Al-Bashir de internationale verplichtingen doen respecteren om de levens van Soedanese burgers te beschermen en voor duurzame vrede te zorgen.”

Aanhoudingsbevel


Vrijwel iedereen is het erover eens dat Al-Bashir moet terechtstaan voor zijn rol in de wrede en aanhoudende militaire campagne in Darfoer die naar schatting aan 400.000 mensen het leven gekost heeft.
Toch zijn niet alle organisaties voorstander van de vervolging van Al-Bashir voor er een politieke oplossing is. Sommigen waarschuwden dat het de crisis enkel zou verergeren in de regio, waar miljoenen mensen afhankelijk zijn van hulp. De Arabische Liga en de Afrikaanse Unie (AU) hebben de VN al gevraagd om het aanhoudingsbevel met een jaar uit te stellen, om de druk op de bevolking in Darfoer niet te vergroten.
Begin deze maand stuurde de regering in Khartoem dertien internationale hulporganisaties het land uit als vergelding voor het international arrestatiebevel tegen president Al-Bashir dat het Internationaal Strafhof in de Haag (ICC) uitvaardigde.
De uitwijzing van de organisaties is een ramp voor 1,5 miljoen oorlogsvluchtelingen die van hun hulp afhankelijk zijn. De hulporganisaties die in hun gebied achtergebleven zijn, spreken van een mogelijk catastrofale situatie. Een uitbraak van meningitis heeft al honderden levens gekost en bedreigt nog tienduizenden anderen. Meer dan een miljoen mensen heeft niet langer toegang tot zuiver drinkwater.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.