Oegandese app wijst op files en slechte wegen

Jonge Oegandese ontwikkelaars hebben een verkeers-app voor de hoofdstad Kampala gelanceerd. Ze hopen dat  hun app, RoadConexion, niet alleen verkeersdeelnemers op weg helpt, maar tegelijk een debat op gang brengt over corruptie en slecht bestuur.

  • Amy Fallon/IPS De slechte wegen in Oeganda leiden met name in de hoofdstad Kampala tot problemen. Amy Fallon/IPS

“De wegen in Oeganda zijn ontzettend slecht”, zegt Lynn Asiimwe, een van de bedenkers van de app. “Ze staan vol files, zitten vol gaten en houden soms opeens op. Dat is vooral een gevolg van slecht bestuur en corruptie.”

De 25-jarige studente aan de universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika hoopt dat de app gebruikers aan het denken zet over het verkeersbeleid in het land. Het is de bedoeling dat ze via de app slechte wegen, wegwerkzaamheden, ongelukken en files in de hoofdstad melden. Dat kan via Twitter en Facebook, en bij alle wegen die door Google Maps in kaart zijn gebracht.

Ongelukken

RoadConexion krijgt momenteel dagelijks zo’n 50 tot 100 views. Meestal gebeurt dat ‘s ochtends, voordat mensen de weg opgaan. “Kijken gebeurt wel, zelf melden nog niet veel”, zegt Asiimwe. “Oegandezen zijn gewend te consumeren. De mentaliteit om via digitale media te delen, is er nog niet echt.”

Volgens de Oegandese krant The Monitor werden er 16.765 verkeersongelukken geregistreerd in het land in 2012. Asiimwe zegt dat amateurisme door wegenbouwbedrijven een van de oorzaken is. “Sommige nieuwe wegen zijn binnen een paar maanden tijd al zo slecht, dat er gaten in vallen. Daardoor ontstaan vervolgens weer files.”

Verkeersgroei

Fexlix Odongkara, directeur van de Automobiel Associatie van Oeganda, denkt dat de app een goed alternatief zou kunnen worden voor de filemeldingen op de radio. “Files zijn een groot probleem in Oeganda. Ik woon al dertig jaar in de hoofdstad Kampala en het probleem wordt elk jaar erger.”

Volgens hem zijn de wegen niet berekend op het groeiende verkeer. Het probleem van apps als RoadConexion is echter dat veel mensen geen internet gebruiken, zegt hij. En zelfs als ze dat doen, is het de vraag of ze verkeersomstandigheden willen doorgeven. “Wellicht hebben ze al eens een ongeluk gemeld bij de politie en zijn ze toen als verdachte aangemerkt.”

Odongkara zegt dat veel problemen op de wegen van Oeganda worden veroorzaakt door mensen “die niet fatsoenlijk kunnen autorijden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3229   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift