Oegandese mensenrechtenactivist Mugisha ontvangt eredoctoraat aan UGent

De Oegandese mensenrechtenactivist Frank Mugisha (30) nam vrijdagavond aan de Gentse universiteit een institutioneel eredoctoraat in ontvangst. Rector Paul Van Cauwenberge loofde de man voor ‘moed’ en ‘zelfopoffering’ in zijn strijd voor holebirechten in het Oost-Afrikaanse land.

Frank Mugisha richtte in 2004 Icebreakers Uganda op, een organisatie ter ondersteuning van jonge Oegandese holebi’s die tegenover vrienden en familie willen uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Momenteel werkt hij als directeur van Sexual Minorities Uganda (SMUG), een koepelorganisatie van verschillende holebirechtenverenigingen. SMUG ondersteunt holebi’s en creëert een draagvlak voor een samenleving die tolerant is tegenover iedere seksuele geaardheid. De koepel werkt ook actief rond voorlichting over hiv en andere soa’s.

Tabloid

“Er kan niet genoeg nadruk op gelegd worden op de moeilijke omstandigheden waarin Frank Mugisha zijn werk verder zet”, aldus Pieter Lommelen, voorzitter van de Gentse StudentenRaad, die voor het eerst een kandidaat kon voordragen.

“De offers die hij op persoonlijk en professioneel vlak heeft moeten brengen, zijn aanzienlijk. Maar hij laat zich niet intimideren. Ook niet toen een tabloid de namen en foto’s van hem en 99 andere holebi’s publiceerde met het ‘vriendelijke’ verzoek om hen op te hangen. Want, zo leren we, ze zitten achter je kinderen aan.”

Moord

Mugisha liet zich niet intimideren, ook niet toen het leven van David Kato, zijn vriend en collega bij SMUG, hem brutaal werd ontnomen. “Ook zijn foto was gepubliceerd in de tabloid. Toen in het Burundese parlement een wet ter stemming voorlag die ook in Oeganda de doodstraf zou invoeren voor daden van aggravated homosexuality kroop hij niet weg, maar stond integendeel op om het verzet te leiden.”

Mugisha kreeg een uitdrukkelijke erkenning voor zijn inzet en zelfopoffering. “Erkenning voor zijn uitzonderlijke inzet voor een doodgewone vraag. Het gaat hier niet om voorrechten. Het gaat hier niet om het krijgen van een speciale behandeling, maar om een gelijke behandeling.”

Prijzen

Het werk van Frank Mugisha werd de voorbije jaren al verschillende keren met prijzen en onderscheidingen geëerd. In zijn toespraak over seksuele geaardheid en genderidentiteit (2010) haalde VN-secretaris Ban Ki-moon, Mugisha aan als voorvechter. De Oegandees won in 2011 al de Robert F. Kennedy Award voor mensenrechten, de Rafto Prize (Noorwegen) en Homo Hero Award (Verenigd Koninkrijk). Vorig jaar was Mugisha winnaar van de International Human Rights Film Award en de James Earl Hardy Legends Award.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift