Oegandese operatie in Congo verlengd

De Oegandese president Yoweni Museveni zegt in een interview met de Britse omroep BBC dat de militaire operatie in Oost-Congo tegen het Verzetsleger van de Heer (LRA) verlengd zal worden.
Museveni is in Londen naar aanleiding van de  Commonwealth Day-viering afgelopen maandag.
Het Oegandese leger, dat in Congo is sedert midden december 2008, moest het land uiterlijk tegen eind februari verlaten. Zover is het vooralsnog niet gekomen. De drie maand durende veldtocht tegen de LRA van de rebel Joseph Kony, waarvoor Oeganda, Zuid-Soedan en Congo de handen in elkaar sloegen, kon nog niet de gewenste resultaten boeken.
Vorige week werd een nieuwe overeenkomst met Congo aangekondigd om de operatie tegen de Oegandese rebellen te verlengen. “Het achtervolgen van Joseph Kony is als het jagen op een kakkerlak”, zei Museveni. Hij weigert echter te preciseren hoelang de Oegandese troepen nu nog in Congo zullen blijven, maar belooft volgende week uitsluitsel te geven.
Ondertussen wordt Joseph Kabila, de president van Congo, steeds meer druk gezet door zijn eigen achterban om een eind te maken aan de samenwerking met Oeganda. Al van bij aanvang volgt de Congolese bevolking de Oegandese aanwezigheid in het land met argusogen.

Het is als jagen op een kakkerlak.
Uitputtingsslag


President Museveni vertelde aan het BBC-programma Focus on Africa dat het een ‘uitputtingsslag’ is geworden. Hij verzekert dat Kony uiteindelijk zal gevat worden. “Er werden er al 90 aangehouden. Dat is bijna een vijfde van de hele groep.”
Vorige week werd in het noordoosten van Congo Kony’s vermoedelijke nummer vier, Thomas Kwoyelo, gearresteerd. In dezelfde regio werd maandag een andere LRA-bevelhebber, Okello Yape, neergeschoten.
Een twintigtal jaar geleden begon de rebellenleider zijn terreuracties tegen de Oegandese regering. Intussen leverden deze meer dan tienduizend doden en meer dan twee miljoen vluchtelingen op, waardoor een groot deel van Centraal-Afrika verder destabiliseerde.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift