Oegandese president tekent antihomowet

De Oegandese president Yoweri Museveni geeft niet toe aan Amerikaanse druk en is vast van plan de strenge antihomowet die voorligt, te ondertekenen. De wet, die al door het parlement gestemd is, voorziet levenslange gevangenisstraffen voor bepaalde homoseksuele handelingen. De Amerikaanse president Obama had eerder gezegd dat de wet de relaties met Oeganda zou bemoeilijken.

  • CC Wikimedia Protest tegen de antihomowet in New York CC Wikimedia

Museveni zei dat de wet bedoeld is om de morele waarden van zijn land te verdedigen. De wet dateert al van 2009, en voorzag oorspronkelijk in de doodstraf voor bepaalde “zware” vormen van homoseksuele handelingen. Het ging onder meer over seks met minderjarigen, wanneer het slachtoffer besmet is met HIV, of zich in een kwetsbare positie bevindt. Ook wie herhaaldelijk betrapt werd, zou de doodstraf kunnen krijgen.

Die omstreden clausule werd geschrapt en vervangen door levenslange gevangenisstraffen. Dat heeft de goedkeuring van de wet in een stroomversnelling gebracht. Een ander controversieel deel van de wet is dat alle Oegandezen verplicht worden andere burgers aan te geven als ze weten dat die holebi zijn.

Achteruitgang voor alle Oegandezen

Enkel president Museveni moet nu nog zijn goedkeuring geven. De Amerikaanse president Obama heeft hem opgeroepen de wet niet te ondertekenen, maar Museveni heeft al laten weten daar niet op in te gaan.

Obama zei dat de nieuwe wet de relaties met de VS zou bemoeilijken en dat het een achteruitgang voor alle Oegandezen betekent. ‘Wij geloven dat mensen overal gelijk behandeld moeten worden, met waardigheid en respect. Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om zich ten volle te ontwikkelen, ongeacht wie ze zijn of van wie ze houden’, aldus Barack Obama.

Jaarlijks geven de Verenigde Staten vierhonderd miljoen dollar ontwikkelingshulp aan Oeganda. Het Afrikaanse land is een belangrijke bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen moslimextremisme in Somalië. Die hulp zou nu op de helling komen te staan. De Oegandese minister voor Ethiek en Integriteit zei echter dat hij zich niet zou laten chanteren. ‘Het is erg oneerlijk, onverantwoordelijk en onvriendelijk om het gedrag van mensen te koppelen aan menselijke hulp’, verklaarde hij aan het persagentschap Reuters.

“Hang them”

In Oeganda leven er volgens mensenrechtenorganisaties ongeveer een half miljoen holebi’s op een totale bevolking van 31 miljoen. Dat cijfer is echter onmogelijk te verifiëren, omdat homoseksualiteit illegaal is. Dat was het bovendien al voor deze nieuwe wet. Deze wet verstrengt enkel de straffen. In oktober 2010 publiceerde een krant een lijst met de foto’s, namen en adressen van honderd holebi’s in Oeganda, met ernaast de weinig subtiele boodschap “Hang them”. Dat leidde tot de dood van de meest vooraanstaande verdediger van homorechten in het land, David Kato.

In veel Afrikaanse landen is homoseksualiteit een groot taboe. Het is illegaal in 37 landen op het continent en dat maakt dat holebi’s er moeten vrezen voor opsluiting, geweld of het verlies van hun baan omwille van hun geaardheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.