Oekraïne heeft geen geld en ook geen leiderschap meer

Wie gaat de Oekraïne redden? Terwijl het land op de rand van een bankroet staat, slagen de leiders er nog steeds niet in hun ruzies bij te leggen.
In januari 2010 worden er weer presidentsverkiezingen gehouden. President Viktor Joesjtsjenko en premier Julia Timosjenko, ooit pro-westerse bondgenoten, maar nu rivalen, lijken daar meer mee bezig dan met de financiële crisis, die catastrofaal uitpakt voor de Oekraïne.
De nationale munt, de hryvnya, zwiept op en neer en is een speelbal geworden van speculanten. De crisis in de metaalindustrie en de bouw dreigt zich naar de hele economie van de 46 miljoen Oekraïners te verspreiden. De staat heeft niet genoeg goud en deviezen om alle schulden aan banken en bedrijven te dekken. Volgens de president kan dat leiden tot een bankroet van de staat.

IMF-lening


Het Westen roept de leiders op om te voldoen aan de vereisten om een IMF-lening van 16,5 miljard dollar (12 miljard euro) te verkrijgen, maar het geduld met de dubbele diplomatie van de beide leiders raakt op.
Volgens het leiderschap werkt Oekraïne aan een oplossing voor de strenge eisen van het IMF: herziening van de economische indicatoren, een verhoging van de pensioenleeftijd en een aanpassing van de energieprijzen naar marktprijzen. De vakbonden zijn tegen, en beschuldigen het kabinet ervan de crisis “op de schouders van de armste mensen te leggen en hen in uitzichtloze armoede te storten”.
Premier Timosjenko is tegelijkertijd in gesprek met Rusland over een lening van 5 miljard dollar (3,8 miljard euro), al spreekt ze daar niet in het openbaar over. Rusland zou minder eisen stellen, maar de entourage van de president beschuldigt haar van verraad. Rusland zou alleen uit zijn op controle over het gasnetwerk van de Oekraïne.

Gevaarlijk


Natalya Shapovalova, analist bij het International Policy Centre in Kiev, gelooft niet dat Rusland echt met een steunpakket voor de Oekraïne gaat komen. “Dat zou veel te gevaarlijk zijn voor een regering nu de presidentsverkiezingen eraan komen, en gezien de problematische relatie met Rusland is het op lange termijn ook gevaarlijk.”
De meerderheid van de Oekraïners gelooft niet meer dat de autoriteiten het probleem kunnen oplossen. Tweederde van de bevolking is bereid tot vreedzame demonstraties. Stakingen breken regelmatig uit en verschillende banken zijn overvallen. In Kiev trokken studenten massaal hun broek naar beneden om te protesteren tegen de verviervoudiging van de metroprijzen. Op tv was te zien hoe een Oekraïner zijn nier verkocht om een lening af te betalen.
Geld lenen is amper meer mogelijk bij de Nationale Bank, maar de bank wordt er wel van beschuldigd illegaal geld te hebben gegeven aan banken die ermee tegen de eigen munt speculeerden. Veel van de 186 banken dreigen om te vallen.
“Er is niet alleen tekort aan geld, maar ook aan beleid. De regering moet voldoen aan de eisen van het IMF en met een plan tegen de crisis komen”, aldus Shapovalova.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.