“Ofwel neemt de Taliban Pakistan over, ofwel vechten we er tegen.”

Pakistan komt steeds meer in het vizier bij de strijd tegen taliban en Al Qaeda. De Pakistaanse regering doet haar uiterste best om aan te tonen dat ze er alles aan doet om de terroristische dreiging onder controle te krijgen.
De Pakistaanse regering staat onder internationale druk nu de Verenigde Staten publiek zeggen dat de Pakistaanse Inlichtingendienst ISI samenwerkt met de taliban.
Adbur Rehman Malik, Pakistaans minister van Binnenlandse Zaken, beloofde echter de extremisten aan te pakken. Volgens hem zijn er maar twee opties: “Ofwel neemt de Taliban Pakistan over, ofwel vechten we er tegen.” Ook de Pakistaanse eerste minister Youssef Raza Gillani reageerde: “Ons leger en onze inlichtingendienst zijn professioneel, oprecht en pro-democratisch. Ze werken ook onder het bevel van het kabinet van de eerste minister.”
De Indiase eerste minister Manhoman Singh hecht niet veel belang aan deze beloftes. Hij stelde woensdag in een interview met de Financial Times dat “Islamabad de extremisten niet kan of wil aanpakken.” Het bewijs is volgens hem dat er “het afgelopen decenium  nog geen maatregelen genomen zijn tegen de terroristen, ondanks de beloften van Pakistan.”
President Obama maakte woensdag ook bekend dat de VS verspreid over vijf jaar 2,8 miljard dollar militaire steun zullen geven aan Pakistan, dat door Washington de meest gevaarlijke plaats op aarde genoemd wordt. De Verenigde Staten bepalen wel hoe het budget wordt gespendeerd. “We zullen geen blanco cheque schrijven”, zei president Obama, “Pakistan moet tonen dat ze bereid zijn om Al-Queda en zijn bondgenoten uit te roeien. We zullen er ook op staan dat er actie wordt ondernomen als we informatie hebben over terroristen in Pakistan.
Critici zeggen echter dat Amerika hiermee onrechtstreeks de taliban steunt, zoals in het verleden al gebeurd is. Dit doet de Pakistaanse overheid omdat de taliban wil kunnen blijven gebruiken om te beletten dat aartsvijand India een grotere invloed gaat uitoefenen op Afghanistan als en wanneer Amerika zich er terugtrekt. 

Aanval politieschool opgeëist


De aanslagen van maandag zijn intussen opgeëist door de Pakistaanse taliban. Biatullah Meshud, hoofd van de Pakistaanse taliban (Tehrik-i-Taliban) zei telefonisch tegen het persbureau AP dat er nog meer aanslagen zullen volgen. Hij dreigde niet alleen op Pakistaanse bodem aan te vallen, maar ook in Washington. “De aanval op Washington en het Witte Huis zal iedereen verbazen. We zullen geen wraak nemen op Amerikanen in Pakistan, maar in Washington zelf en op het Witte Huis. Jullie zullen zien, met Gods wil zal dit werkelijkheid worden.” Volgens de woordvoerder van de FBI, Richard Kolko, was er echter geen onmiddellijke dreiging.
Omar Farooq, woordvoerder van Fedayeen-al-Islam en lid van de Pakistaanse tak van de taliban, eiste dat het Pakistaans leger zich terugtrekt uit de tribale gebieden aan de grens met Afghanistan, dat de Verenigde staten stoppen met het aanvallen van militanten en de vrijlating van de leider van de madrassa in de Rode Moskee in Islamabad, die werd opgepakt na de belegering van de moskee in 2007.

Amerikaans antwoord


Het Amerikaanse antwoord op de dreigingen van Meshud was het bombarderen van wat waarschijnlijk een schuilplaats was van een van Meshuds hogere officieren. Volgens officieren van de inlichtingendienst zijn er 12 mensen gedood en verschillende gewond. “Tijdens het bombardement,” zegt hij aan AP, “zouden er ongeveer 30 militanten aanwezig zijn geweest.” De Pakistaanse krant Dawn meldt dat er meer aanvallen komen in Pakistan met Amerikaanse onbemande vliegtuigen.

Pakistan verder onder druk


David Petraeus, opperbevelhebber van het Centrale Bevel van de Verenigde Staten (CENTCOM), het centrale orgaan van het Amerikaans leger dat de troepen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië bestuurt, zei dat “het de taak is van Pakistan het ISI en de taliban te scheiden. Het Amerikaans leger behoudt wel het recht om de dreiging binnen Pakistan weg te nemen, maar we willen liever dat het Pakistaanse leger het zelf doet.”
De Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan blijven intussen toenemen. Dit onder hevig protest van de Pakistaanse autoriteiten die zeggen dat de VS de souvereiniteit van Pakistan schendt en dat daardoor onschuldige burgers worden gedood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift