Olie maakt beste vrienden van Venezuela en VS

Hoe hard de wederzijdse verwijten tussen Venezuela en de Verenigde Staten ook klinken, als het op olie aankomt zijn het nog altijd de beste vrienden.

Volgens verscheidene bronnen produceert Venezuela dagelijks 2,5 tot 3 miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag. Daarvan exporteert het 2 miljoen vaten. Naar de VS gaan bijna 1 miljoen vaten, naar China 400.000, naar Cuba en andere Caraïbische landen 200.000 tot 300.000.

Alternatieve bronnen

“Washington heeft alternatieve bronnen proberen zoeken en Caracas heeft de afhankelijkheid van zijn cash flow van één koper proberen te verminderen, maar tot nog toe zijn ze er niet in geslaagd die wensen werkelijkheid te laten worden”, zegt Carlos Romero, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Simón Bolívar.

Tien jaar geleden gingen nog 1,5 miljoen vaten (van 159 liter) Venezolaanse olie naar de Verenigde Staten. Maar die daling heeft meer te maken met de beperkingen van de productie- en exportcapaciteit van Venezuela dan met een politieke of diplomatieke beslissing, zegt Romero.

Barack Obama

Een grote verbruiker als de VS vindt ook niet makkelijk een even comfortabele leverancier als Venezuela, zegt Mervin Rodríguez, hoogleraar petroleumeconomie aan de Centrale Universiteit van Venezuela. Bovendien zijn de raffinaderijen in de VS afgestemd op Venezolaanse olie.
De VS verbruiken dagelijks 19 miljoen vaten olie en produceren er zelf maar 5,8 miljoen.

In zijn verkiezingscampagne had president Barack Obama beloofd zijn land minder afhankelijk te maken van buitenlandse olie. Bij zijn aantreden in 2009 voerden de VS 11 miljoen vaten per dag in. Obama wil daar 3,2 tot 3,5 miljoen vaten afdoen, via meer eigen olieproductie en meer schone energie.

Maar die strategie dreigt te verwateren door de overvloed aan nieuwe olie- en gasvondsten zowel in als buiten de VS, zegt Carlos Romero. “De olie-industrie beleeft een van de beste momenten uit haar geschiedenis.”

Iran

Sinds het midden van het vorige decennium is de politieke spanning tussen Washington en Caracas toegenomen. Meerdere malen kwam het dicht bij een breuk, met de uitzetting van elkaars ambassadeurs en andere functionarissen. Maar de commerciële banden bleven onaangetast.

Zo namen de VS vorig jaar sancties tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA vanwege haar commerciële relatie met Iran. Caracas kondigde daarop aan dat het de levering van olie aan de VS zou herbekijken maar in de praktijk veranderde er niets.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift