Olie smeert samenwerking in Zuid-Amerika

Uruguay heeft woensdag een ambitieus akkoord ondertekend om meer Venezolaanse aardolie te gaan raffineren. Het land kan door de samenwerking met de Zuid-Amerikaanse aardoliegigant aan goedkopere olie komen. Voor Venezuela is het een verdere stap naar een eengemaakte Zuid-Amerikaanse energiemarkt.


De Venezolaanse staatsoliemaatschappij Pdvsa zal voor het project olie winnen uit de veelbelovende velden op de oostelijke oever van de Orinoco, en brengt die met een nieuwe vloot van in Argentinië en Brazilië gebouwde tankers naar Montevideo. Daar zal de ruwe olie verwerkt worden in de raffinaderij van het Uruguayaanse Ancap, een staatsbedrijf.

“Dit akkoord verzekert de totale oliebevoorrading van Uruguay voor de komende 25 jaar”, maakte de Uruguayaanse president Tabaré Vázquez zich woensdag sterk. Het gaat om relatief goedkope olie. De zware Venezolaanse olie wordt tegenwoordig verhandeld tegen iets meer dan 40 dollar per vat, terwijl de West Texas Intermediate, een lichtere soort uit de VS, woensdag meer dan 60 dollar kostte.

Bovendien waren Venezuela en Uruguay eerder al soepele betalingsvoorwaarden overeengekomen. Bij elke olielevering heeft Uruguay 90 dagen tijd om de eerste 75 procent van de factuur te betalen. Het laatste kwart mag worden uitgesmeerd over een periode van 15 jaar. De financiële last zal nog verder worden gedrukt door ruiloperaties en via Venezolaanse investeringen.

De eerste lading, een miljoen vaten, is al onderweg naar Montevideo en zal daar volgende week aankomen. Van de 40 miljoen dollar die Uruguay Venezuela hiervoor moet betalen, zal Venezuela 12 miljoen herinvesteren in een Uruguayaanse fabriek voor de aanmaak van ethanol. Die propere brandstof wordt gedestilleerd uit suikerriet en kan vermengd worden met diesel of benzine. Nog eens 18 miljoen gaan naar de modernisering van een cementfabriek in het Uruguayaanse Minas. Ancap, dat ook cement fabriceert, zal elk jaar 100.000 ton van dat bouwmateriaal leveren aan Venezuela, waar cement schaars en duur is.

Na de ondertekening van de akkoorden in Montevideo is de Venezolaanse president Hugo Chávez doorgereisd naar Buenos Aires voor overleg met zijn Argentijnse ambtsgenoot Néstor Kirchner. Later gaat hij op bezoek bij de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. Met de twee grote lidstaten van de Mercosur heeft Venezuela al eerder grote ruiloperaties en gezamenlijke investeringsprojecten in de energiesector opgezet. Chávez hoopt de openbare aardoliebedrijven van de Mercosur samen te krijgen in een alliantie met Pvdsa die PetroSur zou gaan heten.

Venezuela kijkt ook naar zijn overige buurlanden. Vorige maand stelde Chávez de overige lidstaten van de Andes-Gemeenschap (Peru, Colombia, Ecuador en Bolivia) voor alle openbare oliebedrijven van het blok een strategische alliantie te doen aangaan. Aan de oprichting van PetroAndino zou een reeks van sociale ontwikkelingsprojecten gekoppeld worden.

In juni legde Venezuela samen met Cuba, de Dominicaanse Republiek, Suriname en tien Engelstalige landen uit de Cariben het fundament van PetroCaribe. Binnen dat samenwerkingsverband zal Caracas meer dan 170.000 vaten goedkope olie leveren aan de Caribische partners. Meer dan de helft daarvan gaat naar Cuba. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.