Olielobby betaalt critici klimaatrapport

Wetenschappers die kritiek formuleren op het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) kunnen rekenen op een beloning van 10.000 dollar van het American Enterprise Institute (AEI). Het AEI wordt grotendeels gefinancierd door ExxonMobil en heeft banden met de regering van de Amerikaanse president George Bush, meldt de Britse krant The Guardian vandaag (vrijdag).
De vierde editie van het IPCC-rapport, dat vandaag (vrijdag) wordt voorgesteld in Parijs, geldt als de wetenschappelijke basistekst voor verdere discussies over het klimaat. Het is de vrucht van zes jaar onderzoekswerk door 600 wetenschappers uit verschillende disciplines in een veertigtal landen. Voor de publicatie werd het rapport twee keer onder de loep genomen door 630 recensenten en in de voorbije week werd het nog eens regel per regel doorgenomen in het bijzijn van vertegenwoordigers van 113 regeringen.
In zijn brief aan de wetenschappers schrijft het AEI niettemin dat het IPCC “ongevoelig is voor redelijke kritiek en afwijkende meningen”. Het noemt de conclusies van het rapport “summier en onvoldoende gesteund door analyse” en doet een oproep naar artikels die “de beperkingen van klimaatmodellen op doordachte wijze onderzoeken”. In ruil biedt het AEI een vergoeding en een tussenkomst in de reiskosten aan.
Het AEI ontving meer dan 1,6 miljoen dollar van Exxon Mobil, meldt The Guardian, en meer dan 20 mensen die er werken waren ooit consultant voor de regering Bush. Een gewezen topman van de oliereus, Lee Raymond, is vice-voorzitter van de raad van bestuur van de denktank.

“Gepolariseerd”


De brieven werden verstuurd door Kenneth Green, een academicus die als “klimaatspecialist” met het instituut verbonden is. Volgens Green is het de bedoeling wetenschappers te vinden die de sterke en zwakke kanten van het IPCC-rapport willen analyseren. Hij noemt het huidige debat “gepolariseerd” en “niet nuttig voor een intelligent beleid”.
Volgens klimatoloog David Viner van de universiteit van East Anglia wil het AEI “wetenschap misbruiken voor politieke doeleinden” en wordt op die manier het vertrouwen van het publiek in de wetenschap ondermijnd.
Bij het vierde IPCC-rapport werden nieuwe en meer geavanceerde meettechnieken en klimaatmodellen gebruikt dan bij het derde, dat dateert uit 2006. Afhankelijk van hoe ons energiegebruik zich ontwikkelt verwachten de wetenschappers tegen 2100 een gemiddelde temperatuurstijging van 1,8 tot 4°C.
In het meest optimistische scenario is er een variatie mogelijk tussen 1.1 en 2.9°C, in het meest pessimistische tussen 2.4 en 6.4°C. Een temperatuurstijging van minder dan 1,5 graad wordt “extreem onwaarschijnlijk” genoemd.

Explicieter


Het rapport is ook explicieter in het toeschrijven van de klimaatveranderingen aan menselijk oorzaken. “De meeste gemiddelde temperatuurstijgingen in de tweede helft van de twintigste eeuw zijn hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de waargenomen stijging van concentraties door mensen geproduceerde broeikasgassen” zo meldt het rapport. Hoogstwaarschijnlijk betekent in dit geval “meer dan 90 procent kans”.
De wetenschappers stellen ook vast dat de smeltende ijsmassa’s van de Zuidpool en Groenland de verwachte stijging van de zeespiegel tussen 1993 en 2003 hoger hebben doen uitvallen.
Het IPCC heeft de smeltende ijsmassa’s echter nog niet helemaal in haar voorspellingen geïntegreerd, omdat “de basis in de gepubliceerde wetenschappelijke literatuur ontbreekt” en omdat het smeltproces in de toekomst “kan toenemen of afnemen”. Mocht de ijsmassa op Groenland de komende duizenden jaren ooit helemaal verdwijnen, zou dat tot een zeespiegelstijging van 7 meter leiden. MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.