Olieramp in de Golf heeft bacteriën veranderd

De olieramp met de Deepwater Horizon heeft de samenstelling van bacteriën en plankton veranderd en kan zo een invloed hebben op het hele ecosysteem. Dat blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Precedings.

Het team wetenschappers van de Universiteit van Houston onderzocht DNA van micro-organismen dicht bij de kust en vergeleek de gegevens voor en na de olieramp.

“De zichtbare gevolgen voor dieren en ecosystemen zijn het meest evident,” schrijven de onderzoekers. “Maar de belangrijkste gevolgen kunnen misschien op het meest fundamentele niveau van de ecosystemen gevonden worden: in de populaties van bacteriën en plankton. Abrupte en ernstige veranderingen in het microbiologische metabolisme kunnen effecten op lange termijn veroorzaken in het hele ecosysteem.”

De wetenschappers onderzochten maar enkele varianten en kunnen geen uitspraken doen voor alle bacteriën, maar de steekproef wijst duidelijk op veranderingen op het microbiologische niveau. Ook de populaties zelf vertoonden veranderingen. Vibrio cholera, de bacterie die cholera veroorzaakt, vertoonde een sterke stijging na de ramp. Hetzelfde bleek het geval voor Rickettsiales, dat onder meer tyfus verspreidt.

Lange termijn

Het is ook nog te vroeg om te besluiten of er op lange termijn gevolgen zijn voor het ecosysteem, maar de onderzoekers maken zich zorgen. “Microbiologische gemeenschappen zijn een essentieel maar kwetsbaar onderdeel van elk ecosysteem”, schrijven ze. “De schade voor het ecosysteem, inclusief de voedselketen, is onzeker en vergt verder onderzoek.”

De publicatie van het onderzoek komt er op een belangrijk moment, nu de Amerikaanse overheid onder druk staat om de beperkingen op nieuwe boringen in de Golf van Mexico te versoepelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.