Olierijkdom bracht Nigeria al 315 miljard euro op

Nigeria heeft de voorbije vijftig jaar ongeveer 315 miljard euro verdiend aan de productie van 27 miljard vaten olie. De Wereldbank schat dat tachtig procent van de olieopbrengsten naar één procent van de bevolking vloeien.
Dat heeft Austin Avuru, voorzitter van de Nigeriaanse Associatie van Petroleumonderzoekers (NAPR), bekendgemaakt tijdens zijn openingsspeech voor de 24ste internationale conferentie van de vereniging. Hij haalde uit naar Nigeria omdat de olierijkdom in de voorbije vijftig jaar niet goed beheerd werd. Olie en gas zijn goed voor meer dan 90 procent van de Nigeriaanse inkomsten uit export.

De Wereldbank schat dat 80 procent van de olie-inkomsten naar één procent van de Nigeriaanse bevolking gaat. De opbrengsten verdwijnen grotendeels in de zakken van oliebedrijven en de regering. De etnische minderheden in de olierijke regio’s leven vaak in armoede en hebben geregeld te maken met geweld en vervuiling.

“We hebben gestreefd naar het verdelen eerder dan naar het creëren. Maar zelfs bij het verdelen zijn we in de fout gegaan. De hachelijke staat van onze economie toont enkel aan dat we tot dusver onze rijkdom verspild hebben”, verklaarde Avuru tegenover de krant Dail Trust in Abuja.

Avuru pleit ervoor de gerealiseerde rijkdom beter te beheren om een indrukwekkende nalatenschap achter te laten voor de toekomstige generaties. Hij haalt het voorbeeld aan van het Noors parlement, dat een Nationaal Petroleumfonds heeft opgericht om de inkomsten uit olie en gas te beheren. In dat fonds zou ondertussen meer dan 150 miljard euro zitten.

Volgens Avuru kan Nigeria nog 40 miljard vaten extra olie en 3398 kubieke kilometer gas ontdekken, maar toch zou het land maatregelen moeten nemen om de productie af te stemmen op de gas- en olievoorraden. “Onze huidige oliereserve wordt geraamd op ongeveer 35 miljard vaten. De voorbije tien jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 800 miljoen vaten bij in de olievoorraad terwijl er elk jaar ongeveer 840 miljoen vaten uitgevoerd werden.”

Dat wil zeggen dat de extra voorraden amper nog de export kunnen dekken. Zeker als Nigeria in de toekomst dagelijks vier miljoen vaten wil uitvoeren. Nigeria is nu goed voor een dagelijkse productie van 2,5 miljoen vaten olie, drie procent van de dagelijkse wereldconsumptie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.