Olympische pauze voor prostitutie en piraterij in Peking

Je moet al doof en blind zijn om in Peking tien dagen voor de Olympische Spelen de affiches en gigantische tv-schermen mis te lopen die collectief aftellen naar het begin van het grootste sportevenement in de wereld. De Chinezen lopen storm voor hun moment en willen geen schoonheidsfouten. Dat zullen de bewoners van de arme traditionele wijken, de prostituees en de verkopers van piraat-dvd’s geweten hebben.
Het lijkt wel een filmset: de traditionele straat achter het Tienanmen-plein is volledig heropgebouwd, en schittert alsof de Qing-keizer er elk moment langs kan komen. De traditionele daken zijn gloednieuw en de kleuren schitteren zoals ze in het begin van de vorige eeuw deden. Enkel de mensen ontbreken. Die staan zich achter het hek te vergapen aan de ‘nieuwe oude straat’, die er helemaal niet uitziet zoals zij ze kennen.
“Ze hebben alles opnieuw gebouwd”, vertelt een enthousiaste kimonoverkoopster in de steeg parallel. “De straat was op zich al mooi, maar nu ziet ze er nog veel beter uit.” In haar buurt zijn de werken nog volop bezig. Oude krotten staan er tussen gloednieuwe winkels en hotels, en de arbeiders werken hard door om de Olympische deadline te halen.
Het is een raar gezicht: de eenvoudige bewoners van de originele hutongs of traditionele wijken kijken hun ogen uit naar de glitter in hun buurt. Naakte kinderen lopen langs de werken, oudjes vragen zich af waar al de drukte vandaan komt en goedkope eetzalen krijgen plots moderne restaurants naast zich. Het is een proces dat zich over de hele stad heeft afgespeeld en met de Spelen tot een hoogtepunt is gekomen.
“De hutongs worden al jaren platgegooid en vervangen, niet alleen voor de Spelen”, zegt leraar Steve. “Maar nu gaat het hard”. Peking wil zich van zijn beste kant laten zien, en daar zijn kosten noch moeite voor gespaard.

Façade


De façade reikt maar een paar straten diep. Verderop zijn de gebouwen nog even vervallen als voordien, tot je aan de volgende grote straat komt. Daar schermt een grote, mooi beschilderde muur de lelijkheid af van het verkeer. Toeristen mogen zich vergapen aan de typische paviljoenen, huizen en winkels, maar wel zonder hun taxi uit te komen.
De lelijke volkswijken zijn niet de enige schoonheidsfout die de stad wil wegmoffelen. Ook de prostitutie deel in de klappen. De Russische en Mongoolse ‘masseuses’ zijn massaal het land uitgezet, en bekende afspreekbars waar dames van plezier hun diensten aanboden, moesten de deuren sluiten. Hetzelfde verhaal met de vele stalletjes en winkels waar je enkele weken geleden nog zowat alle films op gekopieerde dvd’s kon kopen. Ook zij hebben politie over de vloer gekregen en zijn gesloten.

“Kom terug na de Spelen”


Voorlopig toch. Want de algemene verwachting is dat binnen enkele maanden al die zaken gewoon weer open zullen zijn. “Kom terug na de Spelen”, kreeg een vaste klant van de beruchte afspreekbar ‘Maggies’ te horen. Op een online forum voor expats is hij niet de enige die hoopt dat de Spelen liefst zo snel mogelijk gedaan zijn. Op die fora gonst het van de geruchten over de laatste nieuwe opsmukacties van de politie, de brandweer of de stad.
“Het schijnt dat ze ‘Cheers’ (een bekende club, red.) gaan sluiten voor de brandveiligheid”, vreest iemand. “Het is gewoon een deal: bars en winkels worden gevraagd er even mee op te houden, maar met de belofte dat ze in september weer als vanouds open kunnen”, weet een ander. De slotsom voor de expats is alvast duidelijk: “Ik hoop dat die Spelen snel voorbij zijn, zodat we ons normale leven weer kunnen leiden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.