Olympische Spelen 2008 worden mensenrechtenconcours

Met de symbolische overdracht van de Olympische vlag zijn de voorbereidingen voor Peking 2008 officieel gestart. Mensenrechtengroepen zijn van plan om de lange voorbereidingsperiode te gebruiken om nauwkeurig de vooruitgang op te tekenen die China al dan niet maakt op het vlak van de mensenrechten. China sloeg deze week al de eerste activisten in de boeien.



Ze hadden de plaats en het tijdstip nauwkeurig uitgekozen. Net op het moment dat de Chinese delegatie uit Athene werd ontvangen op de luchthaven, ontrolden twee Tibetaanse activisten een spandoek in het Park van de Etnische Minderheden. Geen Olympische Spelen tot Tibet vrij is. De politie pakte hen op en wees hen het land uit.

De twee vormen de voorhoede van een hele reeks arrestanten die klaar staan om de Olympische Spelen te gebruiken als breekijzer voor oude verzuchtingen: van de afschaffing van de doodstraf over respect voor de moslimminderheid in de provincie Xinjiang tot een vrij Tibet. De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft deze week de website ‘China Olympics Watch’ gelanceerd om elke schending van de mensenrechten en daad van censuur op te afficheren.

De Chinese leiders willen de beste Spelen ooit organiseren. Het aanzien van Peking wordt grondig vertimmerd om er een groene stad met de beste sportinfrastructuur ter wereld van te maken. Het internationale prestige dat China ontvangt door de organisatie van de Spelen in 2008 brengt bepaalde verantwoordelijkheden mee, zegt Brad Adams, de directeur van de Aziatische afdeling van Human Rights Watch. We hopen dat China de wereld niet ontvangt met een bedroevend mensenrechtenpalmares.

De organisaties die ijveren voor een autonoom Tibet (sinds 1950 ingelijfd door China) willen dat het Internationaal Olympisch Comité eisen gaat stellen in verband met Tibet. Maar de kans dat het IOC zo’n politieke demarche doet, is bijzonder klein. De dag voor de slotceremonie in Athene probeerden enkele Tibetanen door te dringen tot Jacques Rogge. Ze wilden de IOC-baas Olympische spandoeken overhandigen waarop de Olympische ringen vervangen waren door kogelgaten. Ze werden gearresteerd door Griekse agenten die hun relatiegeschenk en de rest van hun bezittingen in beslag namen.

Tibet is de laatste jaren een beetje uit de internationale aandacht verdwenen. Nu China een economische wereldmacht is geworden, durven politieke leiders de Tibetaanse kwestie nog nauwelijks aan te kaarten. De Dalai Lama wordt nog nauwelijks ontvangen met de egards die een politiek leider toekomen. Zelfs in boeddhistische landen als Zuid-Korea, Japan, Thailand, Mongolië en Birma, wordt de spirituele en politieke leider niet meer door de hoogste politieke leiders ontvangen. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.