Olympische Spelen ontsnappen niet aan Chinese namaak

China staat bekend als grootste namaakproducent ter wereld, en daar lijken ook de Olympische Spelen niet aan te ontsnappen. Dit keer laat de Chinese overheid echter niet betijen en neemt ze tienduizenden illegale namaakproducten in beslag.
China is goed voor 80 procent van alle namaakproducten ter wereld. Volgens de Amerikaanse overheid kosten de illegale merkproducten aan bedrijven in de VS alleen al drie tot vier miljard dollar per jaar. Ook de Olympische merchandise, gaande van de mascottes tot kleding en sleutelhangertjes, ontsnapt niet aan de kopieerijver van Chinese ondernemers. Maar het grote verschil is dat de Chinese overheid nu met man en macht optreedt tegen de vervalsingen.

Kat-en-muisspel


 
Door de strenge aanpak van de illegale gadgets en kledij met het Olympisch logo is een heus kat-en-muisspel ontstaan tussen de overheid en de illegale handelaars. Vorig jaar al opende de overheid een telefoonlijn waar burgers illegale koopwaar konden rapporteren, en volgens de Chinese krant Beijing Daily Messenger heeft de politie in Peking alleen al zo’n 30.000 valse Olympische producten in beslag genomen. Het gaat in de meeste gevallen om kopieën van de officiële Olympische mascottes, de “Fuwa’s”, die werden verkocht in metrostations, op nachtmarkten of via het internet.
 
Naarmate het begin van de Spelen dichterbij komt, duiken er steeds meer valse producten op. Sinds 2004 heeft de Administratie voor Industrie en Handel (AIH) al 2.882 gevallen van illegale Olympische producten behandeld, en de voorbije maanden mei en juni waren goed voor meer dan een derde daarvan. 

Olympische sigaretten


 
Peking is als de dood voor alles wat imago van de Spelen zou kunnen besmeuren, en illegale merkproducten horen daar zeker bij. Duizenden namaakgoederen zouden als souvenirs meegenomen worden en over de hele wereld het slechte imago van China als namaakland in de verf zetten. Bovendien bevatten de illegale producten soms gevaarlijke stoffen of botsen ze met het sportieve imago van de Spelen.
 
Zo nam de politie tienduizenden namaakmascottes in beslag tijdens een inval in een huis in het Dongcheng district. De valse Fuwa’s waren opgevuld met allerlei verschillende materialen waaronder industrieel afval dat de gezondheid kan schaden.
 
Bij weer een andere raid werden honderden kartonnen sigaretten in beslag genomen die voorzien waren van het Olympische logo op de verpakking.
 
Chen Feng, onderdirecteur van het organiserend comité van de Spelen in Peking, heeft al laten weten dat China de strijd tegen de illegale handel nog zal opdrijven. Ook de World Customs Organisation (WCO) maakt zich klaar voor de Spelen. De organisatie heeft al laten weten dat de douanediensten op luchthavens in Europa en de VS scherper zullen toezien op sportfans die terugkeren uit Peking met illegale en onveilige producten.

Nieuwe trend?


 
Vraag is of dat de strengere aanpak van de Chinese overheid voor Olympische namaakproducten een voorbode kan zijn voor een harde aanpak van het probleem in China op lange termijn.
 
De Chinese piraterijpolitie richt haar pijlen immers niet enkel op Olympische namaak, maar ook op andere producten die ze vroeger ongemoeid liet, zoals kleding van grote sportmerken. Valse Adidaskledij, die vorig jaar nog overal in Peking verkocht werd, is nu nog moeilijk te vinden.
 
Ambtenaren van de Administratie voor Industrie en Handel maken zich sterk dat het bewustzijn rond het belang van intellectuele eigendom groeit in China, maar de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben er voorlopig weinig vertrouwen in. De EU vroeg vorige maand nog formeel aan China om de grenscontroles op te drijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.