Omstreden Camisea-project krijgt geen Amerikaanse overheidslening

De Amerikaanse Export-Import bank heeft gisteren de financiering van het peperdure Camisea-project afgekeurd. Het project voor gasontginning in de Amazonejungle verliest daarmee 213 miljoen dollar. Het miljardenproject van Hunt Oil en PlusPetrol zal nu misschien op een aantal punten moeten inbinden. Want de kans is groot dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank de ecologische bezwaren van de Ex-Imbank overneemt en volgende week ook haar financiering afgelast. Maar dan schopt ze wel tegen de schenen van één van de belangrijkste geldschieters van de Republikeinse Partij.


Het Camisea-project is één van de meest omstreden gasontginningsprojecten ooit in Latijns-Amerika. Twee pijpleidingen, één van 520 en een andere dubbel zo lang, verbinden een aardgasveld in het Amazonewoud met de Peruaanse hoofdstad Lima en de kust van de Stille Oceaan. Naast het feit dat de jungle ‘verminkt’ wordt, demonstreren milieugroepen al jaren tegen het project omdat één van de verwerkingscentrales vlak naast het Nationale Park van Paracas ligt, niet enkel het enige beschermde zeereservaat in Peru maar tevens één van de belangrijkste ecosystemen op het westelijk halfrond. Volgens de activisten is het reservaat het laatste toevluchtsoord voor de bedreigde groene zeeschildpad en de Humboldt-pinguïn. Het project zou ook een bedreiging vormen voor de inheemse gemeenschappen in het Nahua-Kugapkakori reservaat, die zich gewoonlijk ver houden van vreemdelingen omdat ze niet resistent zijn tegen infectieziekten van buitenaf.

Een aantal Amerikaanse senatoren, Peruaanse groepen en de Amerikaanse dienst voor Ontwikkelingssamenwerking USAID kantten zich ook tegen het Camisea-project omdat de milieueffectenstudies onvolledig bleken. De Import-Exportbank, een overheidsinstelling die Amerikaanse multinationals steunt door middel van gesubsidieerde leningen, lijkt die kritiek nu te volgen. Gisteren (donderdag) besloten de drie directeurs van Ex-Im met twee tegen één de aanvraag voor een lening van 213 miljoen dollar af te keuren.

Het miljardenproject Hunt Oil en PlusPetrol, dat reeds voor zestig procent gerealiseerd is, komt daardoor op termijn mogelijk in financieel moeilijke papieren. Het is wachten op de uitspraak van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), waar een gecombineerde lening van 135 miljoen dollar in de weegschaal ligt. De IDB stelde woensdag voor de derde keer deze maand een uitspraak over het dossier uit, een teken dat het politiek nogal aangebrand is.

Het ministerie van Financiën heeft de IDB afgeraden om met Camisea in zee te gaan omdat dat een signaal zou zijn dat er slechte projecten kunnen ingediend worden waar nog weinig aan gesleuteld kan worden. Tenzij Hunt Oil en PlusPetrol fundamentele wijzigingen aanbrengen om de ecologische en sociale risico’s te verkleinen, zal de financiering een probleem blijken, voorspelt Atossa Soltani, de directeur van Amazon Watch. Twee veranderingen zijn noodzakelijk: het plan om te boren binnen het indianenreservaat Nahua-Kugapkakori moet opgegeven worden en er moet een andere locatie gevonden worden voor het verwerkingsbedrijf bij het zeereservaat Paracas.

Tegenover het sterke dossier van de actiegroepen staat dat Hunt Oil uitstekende banden heeft met het Witte Huis. De topman van het bedrijf, Ray L. Hunt, was een belangrijke geldschieter voor de verkiezingscampagne van president George W. Bush.

+Friends of the Earth (http://www.foei.org/cyberaction/camisea.php /) +Environmental Defence (http://www.environmentaldefense.org/pressrelease.cfm?ContentID=2842) +Amazon Watch (http://www.amazonwatch.org/)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.