Omstreden Patriot Act wordt verlengd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft drie belangrijke maar omstreden bepalingen in de Patriot Act verlengd, waaronder het willekeurig afluisteren van telefoongesprekken tussen Amerikaanse burgers.

De omstreden Patriot Act werd in het leven geroepen als reactie op de aanslagen van 11 september. Hij moest de overheid meer mogelijkheden geven in de strijd tegen het terrorisme. Eind februari zou de wet aflopen, maar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de wet nu verlengt tot 8 december.

Verrassing

Wetten zoals de Patriot Act zorgen meestal voor een duidelijke scheidingslijn in het Congres tussen Republikeinse pro-stemmers en Democratische tegenstanders. Maar dat draaide nu heel anders uit.

Vorige week hadden de Republikeinen al geprobeerd om de wet versneld te laten goedkeuren zonder plenair debat, maar daar bleken ze zeven stemmen tekort voor te komen. Binnen de Republikeinen groeit immers de macht van de Tea Party-beweging, die meer overheidscontrole helemaal niet ziet zitten.

In totaal 26 Republikeinen gingen in tegen het gezag van de partijleiding in en stemden mee met 122 Democraten tegen een verlenging, waaronder acht kersverse volksvertegenwoordigers die pas sinds november verkozen zijn.

Ook binnen de Democraten heerste verdeeldheid, omdat de regering-Obama ijvert voor de verlenging van de wet. De nieuwe stemming op maandag gaf dan ook een ongewoon beeld in het Huis: 65 Democraten stemden voor de verlenging, terwijl 117 Democraten en 27 republikeinen tegen stemden.

Burgerrechten

De drie bepalingen zijn controversieel omdat ze de overheid in staat stellen verregaand onderzoek te doen naar haar eigen burgers. De library provision stelt dat de overheid een groot aantal documenten kan inkijken van terrorismeverdachten, waaronder bibliotheekarchieven. De roving wire tap-bepaling laat de overheid toe om verdachten af te luisteren als ze van telefoon of locatie veranderen.

De meest controversiële bepaling is echter de lone wolf provision, die toelaat om een verdachte te schaduwen of onderzoeken, zelfs als die geen gekende relaties heeft met terroristische groeperingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.