Onaangekondigde cycloon treft India

Een tropische cycloon heeft in de nacht van 13 op 14 april zwaar huisgehouden in het noordoosten van India. Er is sprake van 119 doden, vooral de provincie Bihar is zwaar getroffen.
  • MO* Vooral de provincie Bihar is zwaar getroffen. MO*
In de nacht van 13 op 14 april teisterde een zware tropische storm het noordoosten van India. Volgens de Indiase autoriteiten is het de zwaarste storm sinds de storm Aila in mei 2009, toen vielen er 150 doden in India en Bangladesh. Volgens de eerste cijfers eiste deze cycloon 119 slachtoffers, vooral in de provincies Bihar en West-Bengalen is de schade groot.
‘De tropische storm staat in India bekend als nor’wester, een weerpatroon dat zich gedurende de warme maanden ontwikkelt boven de Bengaalse Baai’, zegt het weerkundig instituut van West-Bengalen. Met windsnelheden tot 160 km/h raasde de cycloon door de noordwestelijke provincies van het land.

Geen cycloonwaarschuwing


De tropische cycloon eiste een zware tol. Naast de 119 dodelijke slachtoffers is sprake van honderden gewonden en meer dan 50.000 daklozen, zegt Bihar’s Minister van Rampenbeheer, Devesh Chandra Thakur. Ook in buurland Bangladesh vielen er twee doden nadat de storm door de provincie Rangpur trok.
Volgens de Thakur kwam er geen cycloonwaarschuwing, dat verklaart de hoge tol van de storm. ‘Normaal wordt de bevolking gewaarschuwd door het weerkundig instituut, dat is niet gebeurd’, aldus Thakur. Vele mensen werden in hun slaap verrast door de storm en werden opgeschrikt door omgewaaide bomen of afgerukte daken.

Snelle hulp


Al snel nadat de cycloon door het land trok, kwamen de reddingswerken op gang. Honderden afgeknapte bomen en elektriciteitspalen die de wegen versperden werden al geruimd. Na een onderbreking van meer dan dertig uur was ook telefoonverkeer weer mogelijk.
De reddingswerkers trokken met medische teams en voedselpakketten naar de zwaarst getroffen gebieden Bihar en Bengalen. Daar deelden ze rijst, gedroogd fruit en water uit, maar ook zeilen ter vervanging van weggeblazen daken. De inwoners van wie het huis compleet vernield was, worden ondergebracht in plaatselijke schooltjes. Hoewel de reddingswerkers snel op gang kwamen, zitten er nog heel wat dorpen zonder hulp, meldt Al Jazeera.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.