Onbekende ziekte teistert palmbomen op Antigua

Kokospalmen en andere palmbomen op Antigua gaan dood aan een nog onbekende ziekte.

“In de afgelopen maanden zijn we gebeld door verschillende mensen die zeggen dat hun palmbomen – kokospalmen en sierpalmen – doodgaan. Vooral de boomkruin wordt aangetast”, zegt Janil Gore Francis, hoofd van de Plantenbeschermingseenheid.

“De problemen kunnen veroorzaakt worden door insecten of een schimmel, maar dat onderzoeken we nog”, zegt Gore Francis. De bladeren van de palmbomen worden geel en bruin en de bomen gaan vervolgens dood.

Volgens Paul Hoetjes, beleidscoördinator bij de Rijksdienst voor Caribisch Nederland, lijkt de ziekte erg op lethal yellowing (dodelijke vergeling), een palmziekte die wijdverbreid is in het Caraïbische gebied, Latijns-Amerika en Afrika.

“Dit klinkt als dezelfde ziekte waar kokosbomen op Sint Eustatius momenteel last van hebben. Dat is geen mysterieuze ziekte, maar lethal yellowing. Die ziekte wordt veroorzaakt door fytoplasma, een soort bacterie, en verspreid door een insect. De ziekte kan voorkomen of zelfs genezen worden als de boom in een vroeg stadium met tetracycline-antibiotica wordt geïnjecteerd. Maar dat kan alleen bij sierpalmen.”

Gore Francis zegt echter dat deze “gewone” palmziekten veel minder agressief zijn dan deze ziekte.

De kokosnoot wordt in het Caraïbische gebied veel gebruikt en de kleinschalige productie draagt bij aan de voedselzekerheid. Antigua heeft geen commerciële kokosnootplantages, maar de boom komt veel voor op het eiland.

 Kokosnoot is goed voor de gezondheid en op Antigua wordt er onder meer gelei van gemaakt die zou werken tegen nierstenen en die de bloeddruk zou verlagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.