Onder de Taliban en krijgsheren. Nederland en de oorlog in Afghanistan

‘Als diplomaat is het je vak om in de huid van een ander te kruipen en zijn belangen en motivaties te doorgronden’, schrijft Emiel de Bondt in het voorwoord van Onder Taliban en krijgsheren. Wat hij vergeet te vermelden, is dat die professionele empathie bedoeld is om daardoor beter in staat te zijn de eigen, nationale belangen en doelstellingen te realiseren. Dat is niet onbelangrijk, zeker als je een boek van een Nederlandse diplomaat gaat lezen over de oorlog in Afghanistan.

De Bondt heeft met de hulp van de halve buitenlandadministratie een boeiend en inzichtvol boek geschreven over een oorlog waarin zijn eigen land (en het onze, voor wie dat soms vergeten zou zijn) nu al jaren verwikkeld is. Je verwacht van een diplomaat niet dat hij een verhaal brengt dat ingaat tegen de belangen van zijn opdrachtgever, maar het siert de Nederlandse diplomatie dat ze een dergelijk openhartig boek laat verschijnen, ook al heeft het geen officieel imprimatur.

Persoonlijk hou ik niet van de fictionele toevoegingen die bedoeld zijn ‘om de lezer het verhaal in te trekken’. Met een zo grote rijkdom aan bronnen zie ik niet in waarom je het risico zou nemen om de waargebeurde feiten en gebeurtenissen hun credibiliteit te ontnemen door wat nicotinegeur en achtergrondgeluiden toe te voegen die er misschien wel, misschien niet waren. Verder is dit een aanbevelenswaardig initiatief en een zeer lezenswaardig boek. (gg)

Onder de Taliban en krijgsheren. Nederland en de oorlog in Afghanistan door Emiel de Bont is uitgegeven door Nieuw Amsterdam. 272 blzn. ISBN 9789046808801

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur