Ondernemers Balkan pleiten voor "Econoslavië"

Europeesgezinde economen en ondernemers uit Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Macedonië, pleiten voor een “Econoslavië”, het herstel van het voormalige Joegoslavië - in economische zin.
“Onze economieën zijn klein en microscopisch”, zei Slobodan Vucicevic van Droga Kolinska, een Servisch voedingsconcern tijdens een recente bijeenkomst van de Servische Associatie van Managers. “Dus zijn we onaantrekkelijk. Het beste wat we kunnen doen, is een unieke markt creëren uit al die fragmenten en gezamenlijk en eenduidig naar buiten treden.”
De bijeenkomst werd bijgewoond door prominente zakenmensen uit het voormalige Joegoslavië, inclusief Slovenië, het enige deel van de voormalige federatie dat lid is van de Europese Unie (EU). Politici uit het voormalige Joegoslavië zien integratie met de Europese Unie (EU) als een belangrijk doel en een mogelijke weg naar meer welvaart.

Desintegratie


De ondernemers spraken over mogelijkheden voor een gezamenlijke strategie ten opzichte van internationale investeerders en markten. Geen van de landen in de regio, met uitzondering van Slovenië, slaagde er in om het bruto nationaal product (bnp) op het niveau van voor de oorlog te brengen of een stabiele ontwikkeling in gang te zetten.
Voor de desintegratie had Joegoslavië 24 miljoen inwoners, een gezamenlijke markt en een gecombineerde productie. Dat alles verdween na de oorlogen tussen 1991 en 1995. Uit de voormalige federatie kwamen zes nieuwe landen voort: Slovenië (minder dan 2 miljoen inwoners), Kroatië (4,4 miljoen), Bosnië (4,5 miljoen), Servië (7,4 miljoen), Montenegro (650.000) en Macedonië (2 miljoen).
“Het maakt niet uit of we de nieuwe economische integratie Joegoslavië, Yugo-sfeer of Econoslavië noemen”, zei Esad Colakovic, hoofd van de Kroatische Associatie van Managers. “We moeten op regionaal niveau samenwerken en onze minimarkten vergeten.” 

Vervoer


Nationalistische politici houden de animositeit tussen de verschillende bevolkingsgroepen in leven, maar volgens experts worden in het dagelijks leven veel obstakels omzeild. “Ons bedrijf heeft drie technologische centra geopend in de regio”, zei Veselin Jevrosimovic, eigenaar van het bekendste Servische IT-bedrijf, Comtrade. “Behalve in Belgrado, hebben we een vestiging in Sarajevo en Ljubljana in Slovenië. En we hebben tien trainingscentra in alle voormalige Joegoslavische landen, behalve in Macedonië. Voor ondernemers is de Yugo-sfeer ons heden en de toekomst. Maar voor politici is het helaas nog steeds een Utopia.”
Jevrosimovic beklaagde zich over het gebrek aan politieke wil om vervoerssystemen uit het voormalige Joegoslavië te herstellen. “Sinds 1991 zijn er geen directe vluchten meer mogelijk tussen Belgrado en Zagreb of tussen Belgrado en Split of Dubrovnik in Kroatië. Het is een rommeltje.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.