Ondernemers zien 'quota-werknemers' liever gaan dan komen

In verscheidene Golfstaten zorgen verplichte aanwervingsquota voor inheemse werknemers ervoor dat bedrijven en de administratie niet langer enkel buitenlandse werknemers in dienst nemen. Maar de mensen die dankzij zo’n programma aan een job geraken, klagen over intimidatie en pesterijen door hun werkgevers. Bedrijven beschouwen de verplichte
aanwerving van lokaal personeel als een last, hoewel de vooroordelen niet
altijd terecht zijn.







De Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Saudi-Arabië proberen met de aanwervingsquota hun arbeidsmarkt opnieuw te nationaliseren. Allemaal goed en wel, zegt PR-persoon Ahmed Al Mansouri uit Dubai, Maar wij voelen ons op een zijspoor gezet. Mijn baas heeft geen vertrouwen in mijn kunnen. Buitenlandse werkgevers denken dat we niet hard genoeg werken en niet stipt zijn. Dat is niet zo - we hebben het recht als individuen te worden behandeld in plaats van als groep te worden afgeschreven.

In de Verenigde Arabische Emiraten is de verwachting dat het aantal arbeidsplaatsen zal stijgen van 13.361 nu tot bijna 20.000 in 2010. De vraag is of dat zal volstaan om alle binnenlandse nieuwkomers aan een job te helpen. 57 procent van de bevolking in de Verenigde Arabische Emiraten is jonger dan 20. Momenteel bestaat slechts negen procent van de arbeidsbevolking uit plaatselijke werknemers.

De Saudische krant Al Madinah brengt verhalen van jonge Saudi’s die op hun werk in de private of publieke sector onder druk worden gezet om ontslag te nemen. Ik werkte een jaar heel hard, en toen begon mijn baas mij lastig te vallen, zegt Ali Mohammed, Hij verplaatste me van de ene afdeling naar de andere, veranderde voortdurend mijn opdracht en werkuren en schreef me verschillende waarschuwingsbrieven. Later vernam ik dat hij probeerde alle Saudi’s buiten te werken. Samen met drie landgenoten heb ik de organisatie dan verlaten.

In de Verenigde Arabissche Emiraten is dat niet anders. Uit een opiniepeiling bij het Employment and Human Resources Report 2004 blijkt dat zestig procent van de inheemse werknemers het gevoel hebben dat ze in hun multiculturele werkomgeving worden gediscrimineerd. De algemene verwachting is dat ze het nooit lang uithouden op hun job omdat niet vrijwillig voor het werk gekozen hebben. Jobs bij de administratie zijn meer in trek dan die in de privé, omdat ambtenaren beter worden betaald. Slechts 20 procent van de inheemse werknemers zei tevreden te zijn met hun job in de private sector.

Onze bazen en buitenlandse collega’s nemen ons niet serieus, zucht grafisch designer Lubna Al Marahsi, Ze zijn verbaasd als we überhaupt komen opdagen en werken. Uit vrees voor hun eigen job hebben ze niet graag dat we goed werk leveren. Daarom krijgen we geen hulp en mogen we niet leren van hun ervaring.

Toch ziet het ernaar uit dat de programma’s voor Emiratisering, Saudisering of Omanisering nog een tijdje blijven voortbestaan. Onze bazen beschouwen de aanwerving van binnenlanders als een soort verplichte belasting, zegt Ahmed Al Mansouri, Een onvermijdbaar en ongewenst nevenverschijnsel van zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.