Onderwijs geniet van boeddhistische ICT-recyclage

Een Thaise tempel is gewoonlijk een rustige plek voor gebed en studie, maar in de Suan Kaeo tempel zijn ook computers een vertrouwd zicht. Elke maand krijgt de tempel tot 300 tweedehands computers om te herstellen, weg te geven en te verkopen voor het goede doel, en binnenkort starten computerlessen voor jongeren en monniken. Een goede monnik zijn, betekent ook de leer van de Boeddha in de praktijk brengen, zegt abt Phra Phisal Dhamma Phati. We gebruiken de computers om mensen hun leven zelf in handen te laten nemen.



Om vier uur ‘s morgens beginnen de monniken van de Suan Kaeo tempel ten noordoosten van Bangkok aan het werk voor hun gemeenschapjesprojecten. Voor één daarvan moeten ze terecht in een grote openluchthal in het tempelcomplex die vol ligt met gekregen computers, beeldschermen en randapparatuur. Een gedeelte werkt nog, een ander deel moet gerepareerd worden.

Na herstelling geeft de tempel een deel van de toestellen aan scholen of andere tempels in afgelegen delen van het land. De rest gaat naar de openbare verkoop die elke maandag- en vrijdagmiddag plaatsvindt. Hoewel de prijzen laag zijn, bracht de verkoop vorige maand ongeveer 13.000 euro op, zegt Niti Lukkananukul, een leek die aan het hoofd staat van de Suan Kaeo Foundation. Het geld dient om onkosten te betalen én gaat naar de stichting, die meer dan 800 mensen ondersteunt en ook weekendkampen over het boeddhisme, een gehandicaptentraining en een supermarkt voor de armen omvat. Het computerproject loopt al vijf jaar. In de toekomst wil de tempel een markt voor tweedehands computers openen en gratis computerklassen aanbieden aan jongeren en monniken.

De armen, werklozen en wezen die we met onze diverse projecten bereiken, hebben vele mogelijkheden. Ze hebben alleen een kans nodig om te bewijzen dat ook zij goede dingen voor de gemeenschap kunnen doen, zegt abt Phra Phisal Dhamma Phati. Computerlessen leren studenten niet om materialistisch te zijn, maar om technologie ten voordele van zichzelf en anderen te gebruiken, vindt de abt. De donoren kunnen dan weer geluk vinden in het geven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.