Onderwijssysteem in duigen door maoïstenstakingen

Afgelopen weekend beëindigden maoïstische rebellen een twaalfdaagse sluiting van meer dan 34.000 Nepalese scholen nadat de overheid beloofde minder hard op te treden tegen studenten verdacht van maoïstische sympathieën. Maar de overeenkomst lijkt fragiel. De afgelopen jaren hielden de frequente stakingen waartoe de maoïsten opriepen leerlingen al zeer vaak uit de les en verspilden zo’n 4,6 miljoen onderwijsgeld, in een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Gegoede Nepalezen zien geen andere oplossing dan hun kinderen naar het buitenland te sturen voor hun opleiding.



Indu Nepal, 19, en haar vriendin Mamata Pokharel zijn het erover eens: door de intussen acht jaar durende maoïstenopstand ligt het Nepalese onderwijssysteem op apegapen. Het grootste deel van de tijd blijven de scholen hier gewoon dicht door stakingen. Ze zitten dan ook met een welbewust systeem op het internet te surfen in dit cybercafé in Kathmandu. Ze zoeken naar mogelijkheden om zich in een buitenlandse universiteit in te schrijven. Indu heeft haar zinnen op Groot-Brittannië gezet, Mamata speurt het net af naar Amerikaanse universiteiten die buitenlandse studenten toelaten.

Ze zijn niet de enigen voor wie na veelvuldige sluitingen van de scholen de maat vol is. Officiële schattingen spreken van tienduizenden studenten die in buurland India naar school of naar de universiteit gaan. Ook verdere bestemmingen worden steeds populairder - In de eerste helft van 2004 vertrokken dubbel zoveel Nepalese studenten naar het buitenland dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Die gaan vooral naar de VS en Groot-Brittannië, maar ook naar Duitsland en Australië.

Uitwijken naar het buitenland is natuurlijk alleen een optie voor de luttele Nepalezen die zich dat kunnen veroorloven. Bijna de helft van de inwoners van dit bergkoninkrijkje leeft onder de armoedegrens. Het Bruto Binnenlands product bedraagt maar net iets meer dan 900 euro.

Samen met de jongeren sijpelt ook geld uit dit arme land naar het buitenland - de voorbije zes maanden al meer dan tien miljoen euro. De centrale bank in Nepal, de Nepal Rastra Bank, stelt dat het bedrag dat ouders naar hun kinderen in het buitenland sturen tegen het eind van dit jaar kan oplopen tot meer dan 16,5 miljoen euro. In 1996 was dat nog geen 2,5 miljoen euro.

De meest recente staking begon op 7 juni en deed meer dan 34.000 privé en overheidsscholen verspreid over het hele land de deuren sluiten. Tot de sluiting was opgeroepen door de studentenvleugel van de maoïsten, de All Nepal National Independent Students Union - Revolutionary (ANNISU-R). Diverse schooldirecties zeiden dat ze de lessen schorsten uit angst voor represailles, niet uit sympathie voor de rebellen. Een door Indiërs gerunde school in Kathmandu die openbleef, werd op 9 juni aangevallen door mensen waarvan men vermoedt dat het maoïsten zijn.

De maoïsten controleren het grootste deel van het platteland en hebben herhaaldelijk leraars uit kleine stadjes aangevallen, die ze op een lijn zetten met de ‘elite uit de hoofdstad’. In Nepal is het traditie dat de leerlingen ‘s morgens voor de lessen samen het Nepalese volkslied zingen, maar in sommige gebieden zouden de maoïsten hen naar verluidt dwingen om in de plaats daarvan een communistisch lied te zingen. In de plaats van de Nepalese officiële feestdagen zouden de scholen vrijaf geven op ‘de dag van Mao’ en andere dagen die voor de maoïsten een bijzondere betekenis hebben.

De Nepalese schoolorganisatie the National Private and Boarding Schools’ Association of Nepal (NPABSON), die duizenden privé-scholen in Nepal overkoepelt, riep eerder deze maand in een memorandum de overheid en de rebellen op om een akkoord te sluiten om het onderwijs buiten de stakingen te houden. Ze krijgen ondermeer steun van Unicef. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.