Onderzoek naar brand in Pakistaanse fabrieksgebouwen

In Karachi en Lahore, de grootste steden van Pakistan, zijn dinsdag twee fabrieken uitgebrand. Een brand in een kledingfabriek in Karachi leidde tot meer dan 280 slachtoffers en het dodental zal volgens de politie nog stijgen. In Lahore waren eerder die dag minstens 21 slachtoffers gevallen bij een brand in een schoenfabriek. Overheid en politie onderzoeken de zaak.

  • CC Satomi Kato/UNDP In veel Pakistaanse fabrieken zijn elementaire veiligheidsvoorzieningen, zoals een alarm, niet aanwezig. CC Satomi Kato/UNDP

Bij Ali Enterprises in Karachi werd kleding gemaakt voor export naar het Westen. Volgens onderzoekers was de staat van het gebouw zeer slecht en waren er geen nooduitgangen. Daarom sprongen verschillende arbeiders vanuit de hogere verdiepingen uit de ramen, met zware verwondingen als gevolg.

‘De elektriciteit viel uit met het geluid van een explosie, gevolgd door vier of vijf explosies die de hele verdieping vulden met giftig gas. Er was totale chaos toen mensen begonnen te rennen voor hun eigen veiligheid, maar men vond geen manier om te ontsnappen, want de hoofdingang en de poort op de tweede verdieping waren gesloten,’ getuigt overlevende Shehzad Ali tegenover de lokale krant Dawn.

Nalatigheid

Na een oproep van de Mensenrechtencommissie van Pakistan is de politie van Karachi ondertussen gestart met een onderzoek naar het management van Ali Enterprises. ‘We hebben een moordzaak geopend tegen de eigenaars voor het vertonen van nalatigheid om voldoende veiligheid te voorzien voor de fabrieksarbeiders. Deze achteloosheid heeft geleid tot de dood van honderden mensen,’ zegt Mohammad Nawaz Gondal, hoofd van de lokale politie aan AFP. De politie is dus actief op zoek naar de eigenaars, maar deze hebben zich niet meer vertoond sinds het uitbreken van de brand. Ze mogen het land intussen niet meer verlaten.

Ook de overheid start zelf een onderzoek naar zowel de oorzaken van de brand, de veiligheid van het gebouw als naar de mate van nalatigheid van de eigenaars. Hiervoor heeft men een gepensioneerde rechter aangesteld. Daarnaast heeft men een compensatie beloofd voor de familieleden van de slachtoffers. Om een gelijkaardig ongeval te voorkomen heeft een lokale minister van de provincie Sindh aangekondigd dat er binnen de 48 uur een inspectie zou volgen van alle fabrieken en industriële installaties in de provincie. Ook in Lahore hebben verschillende kleine en illegale fabrieken ondertussen hun deuren gesloten uit angst voor de controles van de districtsregering na het dodelijke incident.

Gevaarlijke stroomgeneratoren

Verschillende regeringen hebben al geprobeerd om een betrouwbare toelevering van energie te voorzien in de stad Karachi, maar zijn daar nooit in geslaagd. Om stroompannes te vermijden, bezitten daarom veel fabrieken hun eigen generatoren, die worden aangedreven door diesel of petroleum. Dit leidt echter tot gevaarlijke situaties. In Lahore, wijst men een kapotte generator voorlopig aan als oorzaak van de brand in de schoenenfabriek.

Pakistan kent een droevige geschiedenis van fabrieksbranden. Sinds 2008 heeft het al gebrand in meer dan dertig fabrieken. De brand in Karachi is echter een van de dodelijkste industriële ongevallen in de geschiedenis van Pakistan. Volgens Raza Rumi van het Jinnah Instituut in Islambad toont de brand de problemen met regulering en arbeidswetgeving aan. ‘De federale overheid heeft een aantal jaar geleden de controle over de industrie overgelaten aan de provinciale overheden, maar zij slagen er niet in om degelijke regulering te ontwikkelen,’ aldus Rumi. ‘In veel fabrieken ontbreken elementaire veiligheidsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld een alarm.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.