Onderzoekt linkt bisphenol-A met gedragsproblemen

Blootstelling tijdens de zwangerschap aan bisphenol-A, een stof die volop gebruikt wordt in blik en voedingsverpakkingen, heeft een invloed op gedragsproblemen tijdens het opgroeien van jonge meisjes. Dat blijkt uit onderzoek aan de Harvard School of Public Health.

Bisphenol-A is populair in de chemische sector om hard, transparant plastic te maken dat voor allerlei toepassingen gebruikt wordt, van dvd’s en tandvullingen tot conservenblikken en babyflesjes. Maar de stof is ook omstreden, omdat ze het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden en de werking van het hormoon oestrogeen kan nabootsen. Begin dit jaar verbood de Europese Commissie het gebruik van de stof in babyflesjes.

Blootstelling zwangere vrouwen

De onderzoekers onderzochten 244 moeders en hun kinderen in het gebied rond de Amerikaanse stad Cincinnati. De moeders leverden tijdens de zwangerschap drie urinestalen, en de kinderen werden jaarlijks gecontroleerd tot de leeftijd van drie jaar. De moeders vulden ook een vragenlijst in over het gedrag van hun kind.

“De kinderen vertoonden klinisch weliswaar geen abnormale verschijnselen, maar sommige kinderen hadden meer gedragsproblemen dan andere”, zegt hoofdauteur Joseph Braun. “Daarop gingen we op zoek naar een verband tussen de concentratie aan BPA en de gedragingen”.

Hoge concentraties

Maar liefst 85 procent van de urinestalen van de moeders bleek sporen van bisphenol-A te bevatten. In de urine van de kinderen was dat zelfs 96 procent. Na het neutraliseren van externe factoren bleek een duidelijk verband tussen de mate waarin de moeder tijdens de zwangerschap was blootgesteld aan de stof en de gedragsproblemen bij de kinderen. Bij hogere blootstelling blijken vooral meisjes vaak hyperactief, agressief, angstig en depressief. Ze slagen er ook minder in om hun emoties te beheersen.

De studie bevestigt voorgaande onderzoeken die uitwezen dat BPA-blootstelling in de baarmoeder het gedrag van een kind kan beïnvloeden, maar het is de eerste dat aantoont dat de blootstelling tijdens de zwangerschap belangrijker is dan tijdens de kindertijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.