Onduidelijkheid over wegenproject in Boliviaans Amazonewoud

De Boliviaanse president Evo Morales maakte maandag bekend dat hij het contract met de Braziliaanse firma OAS opzegt. Het bedrijf bouwt een verkeersweg in Bolivia dat het centrum van het land verbindt met het noordelijke Amazonegebied en dwars door het regenwoud loopt. De inheemse groepen en de oppositie zijn sceptisch en hebben er weinig vertrouwen in.

  • CC Sebastian Baryli De Boliviaanse president Evo Morales CC Sebastian Baryli

Maandag maakte president Morales bekend dat hij de bouw van de twee uiterste delen van het grote wegenproject herroept. Het gaat om een verbindingsweg tussen het centrum van het land en het noordelijke Amazonegebied dat het nationale natuurpark Tipnis in twee splitst. Volgens president Morales houdt het Braziliaanse bouwbedrijf OAS zich niet aan de afspraak. Hij verwijt de firma onder meer te traag te werken. ‘OAS schortte de aanleg van deze delen op zonder enige verantwoording of goedkeuring’, aldus Morales. Volgens hem heeft de firma al meermaals instructies genegeerd en voldoet ze niet aan verscheidene contractuele voorwaarden. Voorlopig is het nog onduidelijk of het project zal worden verdergezet en of OAS een vergoeding krijgt ter compensatie. Het bedrijf zelf heeft nog niet gereageerd, schrijft BBC.

Met deze bekendmaking heerst er nog meer twijfel over het controversiële wegenproject waarvan de Braziliaanse regering ruim 250 miljoen van de meer dan 315 miljoen euro financiert. Ze wil zo de Braziliaanse Amazone verbinden met de havens van Peru en Chili.

Protest

In september kon president Morales al de aanleg van het centrale en meest controversiële deel – het stuk door het regenwoudgebied Tipnis – onderbreken. Dat deed hij na een protestmars van inheemse stammen in de hoop de spanningen en de commotie rond het project te verminderen. De bewoners van het Amazonegebied vrezen dat het traject het regenwoud ernstig zal schaden en dat bovendien het gebied op die manier toegankelijk wordt voor cocaboeren.

‘Niet geloofwaardig’

Morales was in het verleden een voorstander van het project. Toen meende hij dat de verkeersweg kon bijdragen tot de ontwikkeling van Bolivia. Door de protesten die in het hele land steun vonden, herzag hij die opstelling.

De inheemse bevolking en de oppositie betwijfelen daarom de oprechtheid van zijn bekendmaking. Volgens de leiders van de etnische amazonegroepen en de politieke oppositie kan het een strategie zijn om een nieuw geplande mars eind deze maand te voorkomen.

‘De president liegt’, beweert Fernando Vargas, leider van het natuurreservaat Tipnis. ‘Hij probeert het protest te temperen en het volk af te leiden.’ Volgens de president van de Confederatie van Inheemse Volkeren van Oost-Bolivia (Cidob), Adolfo Chávez, is de beslissing van Morales geen garantie. Hij vreest dat de regering gewoon naar een andere onderneming zal stappen om de werken verder te zetten. Chávez bevestigt daarom een nieuwe mars over twee weken naar de hoofdstad La Paz en vraagt de regering om een alternatief traject dat het natuurgebied beschermt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift