'Ongelofelijk India' zet deuren wijd open voor toeristen

India verdient almaar meer geld met toerisme. 4,4 miljoen buitenlandse bezoekers en 400 miljoen Indiase reizigers waren vorig jaar goed voor bijna zes procent van het Indiase Bruto Binnenlands Product.
De voorbije vijf jaar is het aantal buitenlanders dat koers zet naar India met meer dan driekwart gestegen. Plaatselijke dagjesmensen en reizigers zorgen voor een nog veel grotere omzet. De afgelopen drie jaar vonden daardoor bijna 42 miljoen Indiërs een baan in de toeristische sector. Een groot deel daarvan bouwt mee aan nieuwe hotels en luchthaventerminals.
India probeert koortsachtig de vraag bij te benen. Er is vooral gebrek aan betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Volgens minister van Toerisme en Cultuur Ambika Soni plant India 100.000 bijkomende goedkope kamers. De komende zes jaar wil India onder meer 50 ‘Ginger Hotels’ zien verrijzen, waar een nacht maar 1.000 roepie (16 euro) kost.
India heeft intussen ook al dertien internationale luchthavens, maar de uitrusting en de dienstverlening zijn er vaak nog bedroevend. Om het peil op te trekken en de capaciteit te vergroten, zijn miljarden euro’s aan investeringen nodig. India lonkt daarvoor ook naar buitenlandse investeerders. Die kunnen voortaan ook zonder Indiase partners aan de slag.
Reisagentschappen in India proberen alle troeven uit te spelen die het enorme land heeft. Cultuurreizen en strandvakanties blijven belangrijk, maar ook het aanbod aan avonturenvakanties en ecologische reizen neemt toe. Een nieuwigheid zijn bezoeken een theeplantages met uitgebreide proefsessies - naar het voorbeeld van het wijntoerisme in Frankrijk. Op verschillende plaatsen worden de koloniale villa’s van de vroegere plantagebezitters daarvoor gerestaureerd.
De campagne ‘Ongelofelijk India’ waarmee de Indiase regering meer buitenlandse bezoekers wil lokken, slaat blijkbaar aan. Duitsland, het belangrijkste herkomstland van internationale reizigers, stuurde vorig jaar al 130.000 mensen naar India, en dit jaar melden belangrijke touroperators een bijzonder sterke aangroei. Vanuit Groot-Brittannië, de VS, Canada, Frankrijk en buurland Sri Lanka zetten elk jaar traditioneel nog meer mensen koers naar India.
De Indiase regering zegt dat ze alles in het werk stelt om de ecologisch en sociale gevolgen van het toenemende toerisme binnen de perken te houden. IPS (PD)
Clive Freeman

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift