Ongezonde leefgewoonten dodelijker dan aids of terrorisme

Terwijl de kranten volstaan met alarmerend nieuws over terrorisme, aids of klimaatverandering, sterven de meeste mensen nog altijd aan de gevolgen van een ongezonde levensstijl. Kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten zullen het volgende decennium 388 miljoen doden eisen, zeggen wetenschappers op een congres in Sydney.
Bijna zestig procent van de mensen sterft aan te voorkomen ziekten die worden veroorzaakt door ongezonde voeding, te weinig sport en tabaksgebruik. Tabak bijvoorbeeld doodt vijf miljoen mensen per jaar, en dat aantal zou tegen 2020 kunnen stijgen tot 10 miljoen per jaar. Zeventig procent van de tabaksdoden zullen in ontwikkelingslanden vallen, voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hartziekten en diabetes liggen aan de oorzaak van 32 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat aantal neemt niet alleen toe, steeds meer jonge mensen worden het slachtoffer van een ongezonde levensstijl en overgewicht.

“Deze chronische aandoeningen richten een ravage aan in zowel de rijke landen als in de ontwikkelingslanden”, zegt dokter Stig Pramming van de Oxford Global Health Alliance (OxHA). “De manier waarop we leven maakt niet alleen ons ziek, het maakt ook de planeet ziek en is op termijn niet houdbaar. De opkomst van nieuwe bedreigingen als SARS, de vogelgriep, terrorisme en klimaatverandering is erg dramatisch. Maar het zijn perfect te voorkomen chronische ziekten die de grootste bedreiging vormen voor de economie en de sociale zekerheid.”


Meer fietspaden, minder zout




OxHA, de samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Oxford en geneesmiddelenfabrikant Novo Nordisk, organiseerde van 25 tot 27 februari een conferentie over de thematiek in het Australische Sydney. De bijeenkomst van wetenschappers, bedrijfsleiders en beleidsmakers resulteerde in een “Resolutie van Sydney”, die zal worden bezorgd aan de leiders van de G8, de Wereldbank en de organisaties van de Verenigde Naties.

De resolutie pleit onder meer voor meer voet- en fietspaden en meer open ruimte in de steden,voor minder zout, vet en suiker in het eten en voor goedkopere en gemakkelijker verkrijgbare verse voeding.

 “Het is niet belangrijk te weten of nu de fietspaden of het labellen van voedingsmiddelen de grootste impact hebben. Waarschijnlijk is het een combinatie van maatregelen die ervoor zal zorgen dat de mensen opnieuw gezonder gaan leven”, zegt professor en diabetesspecialist David Matthews. Privébedrijven hebben daarbij volgens Matthews een belangrijke rol te spelen, door de manier waarop ze hun producten afstemmen op een gezonde levensstijl en de arbeidsomstandigheden die ze aanbieden aan hun personeel.

De Amerikaanse professor Lawrence Gostin merkte op dat overgewicht nauwelijks een thema is in de campagne om het presidentschap in de Verenigde Staten. “De menselijke kost is nochtans enorm. Overgewicht en obesitas dreigt de levensverwachting van een hele generatie te verkorten. Dat zou de eerste ommekeer zijn sinds men in 1900 begon met data bij te houden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.