Onrust in Haiderabad houdt aan

Voor de derde dag op rij waren er maandag onlusten tussen verschillende religieuze groepen in de Indiase stad Haiderabad. De regering heeft een avondklok ingesteld en extra troepen gestuurd naar de stad.
Om het feest van Eid Miladun Nabi te vieren hingen moslims vorige maand groene vlaggen uit in de stad. Zaterdag probeerden hindoes die vlaggen te vervangen door safraankleurige ter ere van een hindoefestival. Daarop braken gewelddadige botsingen uit.
Voor de derde dag op rij werd er maandag brand gesticht, vochten grote groepen tegen elkaar en vonden er aanvallen plaats op huizen. Tot nu toe is er één dode gevallen: een man kwam om het leven toen zijn wagen werd aangevallen door een menigte. Daarnaast zijn er ook al meer dan tachtig gewonden gevallen.
Verschillende auto’s zijn in brand gestoken en een handvol tempels en moskeeën werd vernield. De politie heeft samenscholingen van meer dan vijf personen verboden en scholen en markten gesloten. De examens zijn uitgesteld.

Avondklok


‘We hebben een avondklok ingesteld in bepaalde delen van de stad omdat we niet willen dat de situatie nog verder escaleert’, vertelde A.K. Khan, hoofdinspecteur van de politie van Haiderabad, aan het persagentschap AFP. De politie heeft al 130 personen opgepakt.
De regering heeft ondertussen 1.800 extra paramilitairetroepen naar de stad gestuurd. Vierhonderd troepen van de Snelle Interventie Macht (RAF) zijn aangekomen. Nog eens vierhonderd RAF-troepen zijn onderweg. Daarnaast reizen nog zevenhonderd agenten (CRPF) en driehonderd veiligheidstroepen (CISF) naar het gebied. 
De politie anticipeert met de troepenversterking op een mogelijke verdere escalatie van de situatie. Dinsdag is het immers opnieuw een feestdag voor de hindoes. Dan wordt de geboorte van de aapgod Hanoeman gevierd.

Splitsing 


Haiderabad telt 41% moslims onder haar bevolking, een uitzondering in het zuiden van India, waar hindoe’s de meerderheid vormen. Er zijn al lange tijd diepe spanningen tussen de verschillende gemeenschappen.
Daarbovenop komt nog de aankondiging van de regering om Andhra Pradesh, waar Haiderabad de hoofdstad van is, te splitsen in twee staten.
Op 1 november 1956 smolten de staten Telangana en Andhra samen tot Andhra Pradesh. Vanaf het begin was er tegenstand tegen de samenvoeging, met verschillende doden tot het gevolg. Vorig jaar in december besliste de Indiase overheid om de staat opnieuw te splitsen en zo een 29ste staat te creëren. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.