Onrust onder Bulgaarse studenten

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia gingen in de afgelopen weken honderden studenten de straat op en in januari staat een nieuwe demonstratie gepland. Aanleiding is de moord op een student. Het drama vestigde de aandacht op de chaotische en onveilige leefomstandigheden in de studentenwijk van Sofia.
Stoyan Baltov, een 20-jarige medicijnenstudent, werd op 5 december, klaarblijkelijk zonder aanleiding, doodgeslagen door een paar jonge mannen. Het drama speelde zich af voor de nachtclub Amnesia in Studentski Grad (Studentenstad).
Op 12 december demonstreerden zo’n duizend studenten en enkele universiteitsdocenten in Studentski Grad. Een demonstratie op 19 december viel samen met twee andere demonstraties, een van de milieubeweging en een van boze boeren. De milieuactivisten protesteerden tegen bouwactiviteiten in oerbossen, de boeren uitten hun woedde over corruptie bij de autoriteiten. Die corruptie zorgde ervoor dat Bulgarije subsidies van de Europese Unie misliep. De studenten gaan opnieuw de straat op op 14 januari, als het Bulgaarse parlement zijn reguliere sessies hervat.

Jungle


De Bulgaarse studenten klagen dat diverse bars en nachtclubs illegaal gebouwd zijn in Studentski Grad. Die zaken trekken volgens hen steeds meer criminaliteit aan. Studentski Grad werd in de jaren tachtig in het zuidoosten van Sofia ontworpen als studentenstad. Studenten betalen er voor een kamer slechts twintig euro per maand, maar leven onder slechte omstandigheden. Officieel telt de wijk 40.000 inwoners, maar in werkelijkheid wonen er veel meer mensen. Ongeveer de helft van inwoners zou geen student zijn, maar er illegaal verblijven.
“Studentski Grad is nu een van de gevaarlijkste districten in Sofia”, zegt Jana Punkina, een van de deelnemers aan de studentendemonstraties. “Op speelplaatsen en in parken wordt illegaal gebouwd. De hele wijk is een jungle van vuilnis, zwerfhonden, drugsdealers, prostituees en meters diepe modder.”
“De situatie is zo uit de hand gelopen, dat zelfs studenten die zich ooit aangetrokken voelden tot de overvloed aan cafés en discotheken, nu protesteren tegen de complete chaos, het continue lawaai en het gebrek aan leefruimte. Bijna elke vierkante meter is bebouwd, auto’s worden op de stoep en voor ingangen geparkeerd, studeerkamers en kantines van slaapzalen veranderen in kroegen en winkels.”
Onder druk van de publieke reactie op de dood van Baltov, ontsloeg de gemeente Sofia op 19 december de hoofdarchitect van Studentski Grad, Teodor Kolarski. Tegen hem en de voormalige regioburgemeester van Studentski Grad, loopt een juridische procedure, omdat ze de illegale bouwactiviteiten zouden hebben toegestaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.