Onrust in Peru blijft duren

De Peruaanse regering kreeg het de voorbije weken al zwaar te verduren na een golf van protesten. De onrust blijft duren: vandaag stappen 3000 Ayacucheños mee in een optocht in Lima.
‘Als er iets de gezichten typeert van de meerderheid van de Ayacucheños die deelnemen aan de staking, dan is het wel het gevoel van machteloosheid omdat ze door de staat niet gehoord zijn in hun eisen. En het verlangen naar gerechtigheid van de familieleden van de slachtoffers van de schendingen van de mensenrechten uit het verleden’, zegt Ernesto Molina, de president van de deelregering van Ayacucheño.
‘We hebben ons méér dan twintig jaar ingezet en alles geprobeerd om een antwoord te krijgen van de regering. Maar men is ons vergeten. We willen gerechtigheid, en individueel herstel voor het leed dat de militairen ons hebben aangedaan, toen ze onze familieleden aanvielen onder de eerste legislatuur van Alan Garcia,’ zegt Lidia Flores, presidente van de Nationale Vereniging van Familieleden van Ontvoerden, Gevangenen of Verdwenenen van Peru.

Het Lichtend Pad


Ayacucho is de stad waar de guerillabeweging ‘Het Lichtend Pad’ het levenslicht zag en lelijk heeft huisgehouden in de jaren tachtig. Alan Garciá was van 1985 tot 1990 president toen het leger de guerilla probeerde te verslaan. De woede in Ayacucho gaat dus ook terug op de puinhoop die hij achterliet na zjin eerste manddaat als president.

Koopkracht


De Peruvianen stellen het beleid van president Garciá sterk in vraag. Ze nemen het niet langer dat ze in hun koopkracht niets merken van de bloeiende economie van het land. Maar president Garciá lijkt niet te luisteren naar de oproep van zijn burgers. Hij minimaliseerde de sociale crisis door de schuld van de stakingen te leggen bij ‘een kleine groep’. Daarna strooide hij nog meer zout in de wonde toen hij stakers, die halfweg juli een plaatselijke luchthaven bestormden en een treinstation bezetten, ‘radicaal, suïcidaal en gek’ noemde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.