Onrustwekkend veel geweld tegen indiaanse vrouwen in VS

Verkrachting en huiselijk geweld blijken schering en inslag voor de indiaanse vrouwen in de VS. Door het complexe juridische kader in de reservaten glippen veel daders door de mazen van het net. Een nieuwe wetgeving moet orde op zaken stellen.

“Jonge vrouwen in de reservaten houden rekening met verkrachting en vragen zich af hoe ze die zullen overleven”, zei Juana Majel Dixon, de eerste vicevoorzitter van het Nationale Congres van Amerikaanse Indianen, eerder dit jaar. Het is de harde realiteit waarin de meeste van de inheemse bewoonsters van de VS en Alaska leven.

Volgens het Indian Law Resource Center wordt een op drie indiaanse vrouwen verkracht, terwijl een op zes af te rekenen krijgt met huiselijk geweld door echtgenoot of partner. Uit verschillende studies blijkt dat indiaanse vrouwen het meeste geweld krijgen te verduren van alle etnische of raciale groepen in de VS.

Epidemisch

Geweld tegen indiaanse vrouwen is al lang de bezorgdheid van een handvol organisaties die met gemeenschappen werken. Maar nu lijkt de situatie zo erg, dat het probleem ook op nationale belangstelling kan rekenen.

De Amerikaanse regering onderneemt zelfs stappen. Vorige week donderdag liet Thomas Perrelli van het ministerie van Justitie weten dat het Witte Huis en zijn partners overleg plegen met stammen over het hele land om te kijken hoe ze de indiaanse vrouwen het best kunnen beschermen tegen geweld. Vooral huiselijk geweld neemt “epidemische” vormen aan in veel inheemse gemeenschappen en er is dringend nood aan actie, voegde hij eraan toe.

Niet-indiaanse mannen

Leiders van Amerikaanse indianenstammen stellen al vele decennia de beperkingen van wettelijke structuren voor het vervolgen van daders van fysiek en seksueel geweld aan de kaak. In de huidige wetgeving heeft het stammenbestuur niet de bevoegdheid om straffen op te leggen aan daders: tribale rechtbanken mogen enkel indiaanse overtreders tot een jaar gevangenis veroordelen.

De baanbrekende Tribal Law and Order Act uit 2010 heeft daar een tot drie jaar van gemaakt, maar vergat om de stammen de bevoegdheid te geven om ook niet-indianen achter tralies te zetten, ook al leven ze in het reservaat, maken ze deel uit van de gemeenschap of zijn ze getrouwd met een iemand van de stam. Volgens Kimberly Teehee, adviseur voor indiaanse zaken in het Witte Huis, heeft maar liefst de helft van de indiaanse vrouwen een niet-indiaanse man.

“Het uiterst complexe juridische kader in de reservaten is de belangrijkste oorzaak van het disproportionele geweld tegen indiaanse vrouwen”, stelt Katy Jackson, juriste bij het Nationale Congres van Amerikaanse Indianen. “Daarom zijn de voorstellen van het ministerie om het stammenbestuur zowel indianen als niet-indianen in de reservaten te straffen voor deze verschrikkelijke misdaden veruit het belangrijkste puzzelstuk.”

Kolonisatie

Maar juridische hervormingen alleen zullen nooit volstaan om het probleem aan te pakken, daar zijn veel experts het over eens. “Veel vrouwen willen immers niet meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek”, verklaart Monika Johnson Hostler, voorzitter van de National Alliance to End Sexual Violence. “Juridische gevechten zijn noodzakelijk, maar we mogen niet vergeten dat preventie de enige manier is om de huidige spiraal van geweld te doorbreken.”

“Kolonisatie is een van de diepere oorzaken van het geweld tegen indiaanse vrouwen”, legt Lucy Simpson, directeur van het National Indigenous Women’s Resource Center, uit. “Daarom moeten we kolonisatie en haar impact aanpakken. We moeten vrouwen herstellen in hun traditionele rol van sacrale wezens in hun gemeenschappen.”

“Vele advocaten die werken met slachtoffers in reservaten menen dat het geweld tegen indiaanse vrouwen zijn wortels heeft in de kolonisatie van stammen”, stelt ook Anna Marjavi van Futures Without Violence. “Toen bracht een onnatuurlijk wereldbeeld een mate van geweld met zich mee die ongezien was voor de stamleden. Het pad van geweldloosheid en respect voor vrouwen is nochtans de natuurlijke manier van leven van inheemse volkeren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.