Ontdek de politicus: politieke talentenjacht op TV

Voor politici die met de juiste lichaamstaal en een telegenieke verschijning was de Argentijnse televisie in het verleden een trouwe bondgenoot. Nu dreigt de beeldbuis zich tegen de gevestigde partijpolitieke orde te keren. De uitzending De kandidaat van het volk laat de kijkers hun eigen kandidaat kiezen, uit een selectie van politieke debutanten. De winnaar van de afvallingsrace zal ook effectief deelnemen aan de parlementsverkiezingen volgend jaar, als kandidaat voor de hoofdstad Buenos Aires.


De eerste voorronde wordt uitgezonden op 22 september. Volgens producer Sebastián Meléndez is het idee voor een politieke talentenjacht op televisie ontstaan uit de diepe vertrouwenscrisis van de Argentijnen tegen de gevestigde politieke orde: Het leek ons aangewezen om nieuwe politieke leiders de kans te geven hun agenda voor te stellen. Opiniepeilingen wijzen uit dat twee derden van de Argentijnen geen enkele politicus nog regeringsbevoegdheid willen toevertrouwen.

Kandidaten moeten minstens 25 jaar zijn en 4 jaar in Buenos Aires wonen. Dat zijn de grondwettelijke voorwaarden om als kandidaat van de hoofdstad tot parlementslid te worden verkozen. Voor de eerste ronde van interviews met een team van journalisten hebben zich honderden kandidaten gemeld. Een honderdtal wordt geselecteerd voor een cameratest. Uiteindelijk zullen 16 finalisten overblijven en het in vier uitzendingen tegen elkaar opnemen. Op basis van de voorstellen van elke kandidaat, de onderlinge debatten en enkele opgelegde proeven kunnen de kijkers kiezen wie de kandidaat van het volk wordt. De man of vrouw in kwestie zal als leider van een nog op te richten partij volgend jaar effectief verkiesbaar zijn.

De interesse voor de eerste selectietest was alvast overweldigend. Een uur voor het begin waren er al 500 mensen samengestroomd. Politiek boeit me maar ik ben nooit lid geweest van een partij. Ik ben naar hier gekomen omdat dit initiatief politiek neutraal is, zo licht de 28-jarige advocate María Sbaragli haar beslissing om deel te nemen toe. Veel ander werk heb ik momenteel niet. Wat mij onderscheidt van de huidige politici is dat ik opnieuw eerlijkheid in het politieke debat kan brengen. Vervolgens legt de advocate in detail uit hoe ze de werkloosheid, de armoede en de onveiligheid wil bestrijden, de drie meest acute problemen in het land.

De 41-jarige systeemanalist Oscar Cánepa wil nog niets kwijt over zijn politieke programma, maar trekt alvast fel van leer tegen de huidige leiders Ik zou op alle politici tegelijk willen stemmen, want ze hebben allemaal geweldige voorstellen. Maar ik vraag me af hoe ze hun beloftes gaan waarmaken. Ik daarentegen weet precies wat er moet gebeuren en dus waag ik mijn kans.

De formule van de kandidaat van het volk is dezelfde als die van de muzikale talentenjacht Popstars. Dat programma leverde in 2001 de vijfkoppige supergroep Bandana op die momenteel hoge toppen scheert in de hitlijsten. Televisiekijkend Argentinië heeft zich intussen ook kunnen uitspreken over een boysband, beloftevolle voetballers en potentiële pin-ups. Dit zijn programma’s met een relatief lage productiekost die veel geld kunnen opbrengen, legt televisiecritica Any Ventura uit.

Bij de kandidaten zijn opvallend veel oudere werklozen die nergens meer aan de bak raken. De 42-jarige Omar Benítez voelt zich uitgesloten door de peronistische Partido Justicialista waarvoor hij ooit gemeenteraadslid was. Nu moet hij zijn familie onderhouden met een uitkering van 150 pesos (40 euro) per maand. Ze zouden werklozen minstens 600 pesos (170 euro) per maand moeten geven en hen verplichten zich bij te scholen in nieuwe technologieën. De informatica heeft veel arbeiders overbodig gemaakt en de regering moet iets doen om dit voor de mensen te compenseren, aldus Benítez. Ook de 60-jarige Rafael Cabrera zit zonder werk: Al 20 jaar droom ik ervan miljoenen te winnen bij de loterij en het geld te verdelen onder de minstbedeelden. De 52-jarige Ana Navarro is vergezeld van haar dochter en heeft alvast een lijvig dossier onder de arm. Ik heb 28 jaar in een laboratorium gewerkt. In november ben ik als een stuk afval op straat gezet. Ik heb heel wat voorstellen die ik kwijt wil, ook al moet dat via de televisie gebeuren.Xml=3

Ref: la ip cr
Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3150   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift