Ontvoeringszaak krijgt politieke dimensie in Filipijnen

De ontvoering en vrijlating van journalist Ces Drilon op de Filipijnen zou de inzet kunnen worden van een parlementair onderzoek. Senator Rodolfo Biazon stelt zich vragen bij de rol van de politici die over de vrijlating bemiddelden.
Drilon werd op 9 juni ontvoerd in de opstandige provincie Sulu en vrijgelaten op 18 juni. Volgens de politie is de radicaal-islamistische beweging Abu Sayyaf verantwoordelijk. Lokale media veronderstellen dat Drilon vrij kwam door de betaling van losgeld. De overheid claimt echter dat verhoogde militaire activiteiten in Sulu Drilons ontvoerders tot haar vrijlating dwongen.
Senator Biazon eist een parlementair onderzoek om de omstandigheden van Drilons vrijlating op te helderen. Hij uit het vermoeden dat politici betrokken waren bij de betaling van losgeld. Dat is bij wet verboden op de Filipijnen.
Oppositielid Loren Legarda bemiddelde voor Drilons vrijlating. Zij waarschuwt dat een onderzoek niet misbruikt mag worden voor politieke doeleinden. Lokaal politicus Alvarez Isnaji hielp Legarda. De politie verdenkt hem ervan mee de ontvoering beraamd te hebben. Isnaji noemt het echter een politieke afrekening.
De politisering van de hele zaak heeft te maken met de Filipijnse presidentsverkiezingen van 2010 die hun lange schaduw vooruit werpen -Legarda zou daarin een hoofdrol kunnen spelen- en met de lokale verkiezingen van de Autonome Regio van Moslim Mindanao, waarvoor Isnaji een van de kandidaten is. Isnaji kreeg intussen een criminelme aanklacht vanwege de politie thuisbezorgd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.