Ontwapening wordt helse klus in Ivoorkust

Langzaam hervat het leven zijn gewone gang in Abidjan en de veel andere steden van Ivoorkust. Overal zwerven nog wel gewapende mannen rond, en het ziet er niet naar uit dat die hun wapentuig snel zullen inleveren.

Dinsdag zat de Ivoriaanse premier Guillaume Soro in Abidjan de eerste ministerraad voor sinds de arrestatie van voormalig president Laurent Gbagbo op 11 april. De ambtenaren keren terug naar hun kantoren. Sommige daarvan zijn leeggeplunderd. Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat het nog een vijftal weken zal duren voordat ze weer echt aan de slag kunnen.

Schoten

In Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, en in heel wat steden in het binnenland komt het verkeer voorzichtig weer op gang. Tankstations zijn weer open, ondanks de vele overvallen. Winkeliers en restaurantuitbaters hervatten voorzichtig hun activiteiten, maar ze houden zich klaar om bij het minste onraad alle deuren weer snel dicht te gooien. Veel mensen blijven nog zo veel mogelijk thuis omdat ze bang zijn. Er zijn nog veel schoten te horen en overal hangen gewapende mannen rond, al dan niet in gevechtskledij.

Handelaars voeren weer volop levensmiddelen aan naar de wijkmarkten in Abidjan. Maar de prijzen blijven hoog. Volgens de verkopers ligt dat aan de talloze wegversperringen in de omgeving van de stad, waar steevast geld moet worden betaald om door te kunnen rijden.

De nieuwe regering probeert de ordediensten weer operationeel te krijgen. Maar veel politieposten werden tijdens de schermutselingen van de afgelopen weken in brand gestoken. In Abidjan blijven voorlopig Franse soldaten en VN-blauwhelmen patrouilleren.

Executies

Er zijn ook manschappen te zien van Forces républicaines de Côte d’Ivoire (FRCI), de troepen van de nieuwe president Alassane Ouattara. Veel inwoners van Abidjan wantrouwen die strijders. Nogal wat mannen die voor de komst van de FRCI werkloos waren of de kost verdienden als mecanicien of taxichauffeur, paraderen nu in een FRCI-plunje. “Er zijn veel wapens op straat, en de mannen die ze dragen, stellen ons niet gerust”, zegt Frédéric Koffi, de uitbater van een telefoonwinkel in het noorden van Abidjan. “Sommigen gebruiken hun wapens om mensen te beroven. Er worden zelfs mensen geëxecuteerd die verdacht worden van diefstal.” Koffi zegt zelf een terechtstelling te hebben gezien.

In het binnenland vormt afpersing het grootste probleem. Maandag telde IPS op de weg van Adzopé naar Abidjan, een afstand van ongeveer 60 kilometer, 18 wegversperringen, waar dat er vroeger maar vijf waren. Bij elke controlepost moeten bestuurders 200 tot 1000 CFA-frank (30 eurocent tot 1,4 euro) betalen. “Wie weigert, moet uitstappen”, snauwt een man met een nieuwe kalasjnikov op zijn schouder bij een van de wegversperringen. “Wie grapjes maakt, schieten we dood”.

“We moeten snel een oplossing vinden voor al die strijders”, zegt Damien Kouadio, een politicoloog uit Abidjan. “Volledige ontwapening is uitgesloten bij die jonge mannen. Ze verstoppen wapens om er later gebruik van te maken. Het zal moeilijk worden om het land binnen de twee maanden weer veilig te maken zoals Ouattara heeft beloofd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.