'Ontwikkeling is geen randbekommernis'

De leiders van de twintig belangrijkste wereldeconomieën en van de Europese Unie kwamen op 11 en 12 november bijeen tijdens de G20-top in het Zuid-Koreaanse Seoul. Zuid-Korea slaagde er voor het eerst in de ontwikkelingsproblematiek hoog op de agenda van de G20 te plaatsen, maar voor concrete actie leek het nog te vroeg.

De blijvende onenigheid over een marktgericht wisselkoersbeleid en de vage afspraken die daarover zijn gemaakt, overschaduwden de top. De G20 bogen zich nochtans ook over een aantal andere belangrijke discussiepunten. Zo gingen de samengekomen wereldleiders akkoord met een nieuwe regelgeving voor de financiële sector. De zogenaamde Basel III-normen stellen verhoogde kapitaaleisen aan de banken. De banken zullen in de toekomst bijvoorbeeld meer eigen geld moeten bezitten om mogelijke liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden. Het Basel III-akkoord moet nog worden omgezet in nationale wetgeving en zal vanaf 2013 stelselmatig worden ingevoerd.

De G20 bevestigden bovendien dat het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal worden hervormd. De wereldleiders waren het er eind oktober al over eens dat opkomende economieën meer macht  moeten krijgen zodat de beslissingen van het IMF aan legitimiteit en doeltreffendheid zouden winnen.

Verder riepen de wereldleiders op om aandacht te hebben voor klimaatverandering en biodiversiteit. Ze verklaarden dat ze zich zullen inzetten om op de klimaattop in Cancún volgende maand tot een evenwichtig en succesvol akkoord te komen. De G20 beklemtoonden het belang van duurzame groene groei, schone technologie, duurzaam transport en groene steden, maar formuleerden nog geen specifieke voorstellen.

Seoul Consensus

Tijdens de top focuste Ban Ki-moon,

‘De Seoul Consensus lijkt aan te tonen dat ontwikkeling belangrijk is, maar dat concrete actie moet wachten.’
cretaris-generaal van de Verenigde Naties, opnieuw op de Millenniumdoelstellingen. Hij spoorde aan te blijven ijveren voor economische groei, degelijke jobs, onderwijs, gezondheidszorg, vrouwenrechten, proper water en een schoon milieu. Hij wil ook dat er meer wordt geïnvesteerd in de landen ten zuiden van de Sahara en in andere lage inkomenslanden. Ten slotte gaf Ban Ki-moon aan dat de economische crisis geen excuus mag zijn om minder te doen. ‘Ontwikkeling is geen randbekommernis. Investeren in ontwikkeling is investeren in eenieders herstel’, liet hij weten.

De G20 deelden de mening van Ban Ki-moon en gaven toe dat de crisis de meest kwetsbare en armste landen buitenproportioneel heeft getroffen. Om daaraan tegemoet te komen stemden ze in met de ‘Seoul Development Consensus for Shared Growth’ en met een ‘Multi-Year Action Plan on Development’. Die zijn gebaseerd op enkele kernprincipes, zoals de vermindering van armoede, respect voor het nationale ontwikkelingsbeleid van arme landen, aandacht voor structurele problemen en gebruik van private investeringen.

Volgens Luc Lamprière van Oxfam International zijn de doelstellingen van de G20 ook op het vlak van ontwikkeling te vaag. ‘De Seoul Consensus lijkt aan te tonen dat ontwikkeling belangrijk is, maar dat concrete actie moet wachten. Nochtans lijdt een miljard mensen honger en heeft de economische crisis miljoenen mensen de armoede ingedreven’, klonk het. Hij noemde de plannen van de G20 veelbelovend, maar stelt zich dus vragen bij het in praktijk brengen ervan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.