Ontwikkelingshulp door Brazilië groeit fors

In vergelijking met de grote industrielanden zijn de middelen van Brazilië nog steeds bescheiden, maar toch groeide de ontwikkelingshulp door Brazilië de laatste acht jaar aanzienlijk. Op korte tijd evolueerde het land van ontvanger van hulp naar donor.

Volgens cijfers van het Braziliaans Samenwerkingsagentschap (ABC), verbonden aan het ministerie voor Buitenlandse Zaken, gaat 53 procent van de technische internationale samenwerking naar Afrikaanse landen, de rest naar de Latijns-Amerikaanse buren.

De Braziliaanse ontwikkelingshulp verdubbelde van 2007 naar 2008, en verdrievoudigde van 2009 naar vorig jaar, toen de teller op 50 miljoen dollar (35 miljoen euro) stond.
“In vergelijking met wat de landen van het Noorden bijdragen, is het niet veel”, zegt ABC-directeur Marco Farani. Maar hij noemt de Braziliaanse hulp “heel belangrijk” omdat ze “op maat gemaakt” is, in tegenstelling tot die van de rijke lande landen, die de ontwikkelingssamenwerking doorgaans aan derden zoals niet-gouvernementele organisaties toevertrouwen.

Luiz Inácio Lula da Silva

De stijging van de Braziliaanse hulp kwam er onder impuls van de vorige president Luiz Inácio Lula da Silva, die tot de linkse Arbeiderspartij behoort en acht jaar aan de macht was. Het beleid wordt voortgezet door zijn opvolger en partijgenoot Dilma Rousseff.

Volgens Farani gebruikte Lula de “technische samenwerking als een instrument voor buitenlands beleid”, Brazilië wilde zich langs deze weg internationaal meer laten gelden. Dat werd in de hand gewerkt door de constante economische groei van het land – Brazilië is momenteel de zevende economie ter wereld.

Wereldvoedselprogramma

Door die vooruitgang heeft het Wereldvoedselprogramma van de VN nu een kantoor geopend in Brazilië. Het wil zich specialiseren in schoolvoeding en heeft de ambitie uit te groeien tot het symbool van het nieuwe Braziliaanse beleid voor ontwikkelingssamenwerking.

Brazilië droeg in 2008 voor het eerst bij tot het Wereldvoedselprogramma. Het betaalde toen 1 miljoen dollar (700.000 euro). In 2009 en 2010 was dat respectievelijk 16 en 13 miljoen dollar (11 en 9 miljoen euro). Dit jaar wil Brazilië 27 miljoen dollar (18 miljoen euro) bijdragen.

“Tot voor kort was Brazilië een land dat hulp ontving, de laatste jaren heeft het zich omgevormd tot een land dat hulp biedt”, zegt Gemmo Lodesani, directeur van het Wereldvoedselprogramma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.