Ontwikkelingslanden hebben grootste toeristisch potentieel

Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn momenteel de meest competitieve landen voor investeringen in de toeristische sector. Dat blijkt uit een rangschikking van 124 landen volgens “Competitiviteit in de toeristische sector” die werd opgesteld door het Wereld Economic Forum. De armste landen bengelen helemaal onderaan de ranglijst, maar hebben het grootste potentieel om de toeristische sector te ontwikkelen.
Dat Zwitserland op de eerste plaats van de eerste Travel & Tourism Competitiveness Index belandt, is niet verrassend wanneer je naar de criteria kijkt waarop de ranglijst is gebaseerd. De landen de hoog scoren hebben strikte regels inzake gezondheid, milieu en veiligheid, uitstekende luchthavens, trein- en communicatienetwerken, een overvloedig aanbod toeristisch geschoolde werkkrachten. Uiteraard moet er ook cultuur- of natuurschoon te zien zijn.

België en Nederland staan net als de meeste industrielanden in het eerste kwart van de lijst met 124 landen, respectievelijk op de 19de en 21ste plaats. Lager op de lijst worden de landen steeds armer. Het eerste ontwikkelingsland, Barbados, staat op plaats 29. Maleisië is het eerste Aziatische ontwikkelingsland op plaats 31. Verderop staan Costa Rica op 41, Thailand op 43, India op 65 en China op 71. Op de laatste dertien plaatsen staan landen uit zwart Afrika, met Angola, Burundi en Tsjaad als hekkensluiters.

De industrielanden danken hun hoge positie aan het feit dat ze een lange toeristische traditie hebben en ook kapitaal om te investeren in infrastructuur. Die voorsprong is echter langzaam aan het afbrokkelen. Tussen 1990 en 2005 steeg het marktaandeel van ontwikkelingslanden aan internationale inkomsten uit het toerisme van 18 tot 30 procent. Hun sterke punten zijn cultuur en natuurschoon, gastvrijheid en goedkope werkkrachten. Waar het vaak aan ontbreekt is hotelaccommodatie, transport- en communicatie-infrastructuur en geschoold personeel.

“De index maakt duidelijk dat de industrielanden de toerismesector momenteel domineren, maar ook dat de ontwikkelingslanden een massief potentieel hebben om de leidende kracht in de sector te worden”, zegt Geoffrey Lipman, assistent-secretaris-generaal van de Wereldtoerismeorganisatie van de Verenigde Naties (UNWTO). “Toerisme vertegenwoordigt een derde van alle handel in diensten, en dat is de sector die in de volgende tientallen jaren jobs en groei gaat opleveren”.

Investeren in toerisme heeft volgens de UNWTO ook indirect positieve effecten op ontwikkeling, met name door de aanleg van betere wegen en communicatieverbindingen. Omdat de toerisme ondermeer afhankelijk is van ongerept natuurschoon, kan de sector volgens de organisatie ook bijdragen tot een beter milieubeheer en ecologische bewustmaking.

De inkomsten uit internationaal toerisme stegen tussen 1950 en 2004 van 1.5 tot 471 miljard euro. In 2006 vertegenwoordigde de sector 10 procent van het mondiale BBP en zorgde hij voor 8,2 van de wereldwijde werkgelegenheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.