Ontwikkelingslanden slopen onderlinge tolmuren

Een veertigtal ontwikkelingslanden is bereid fors het mes te zetten in hun onderlinge invoertarieven. Daarmee hopen ze de handel met elkaar aan te zwengelen. Ze hebben in Genève een principeakkoord bereikt waarover ze nu verder onderhandelen.
Het akkoord kwam vorige week tot stand in Genève tijdens een vergadering van het GSTP-systeem, een samenwerkingsverband tussen 43 ontwikkelingslanden die elkaar in beperkte mate voordelige handelsvoorwaarden toestaan. Ze onderhandelen al sinds 2004 over verdere toegevingen, maar nu lijkt het proces opeens in een stroomversnelling te komen. “Er is veel steun voor een algemene tariefverlaging tussen 15 en 30 procent”, zegt Alberto Dumont, de chef van de Argentijnse missie die de vergadering voorzat.

Sommige leden van de GSTP hebben het volgens Dumont “nog moeilijk met de idee”, maar “andere leden willen misschien nog verder gaan”. De landen van de Mercosur, een handelsblok tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, sturen aan op tariefverlagingen van ten minste 30 procent. Volgens Lakshmi Puri, de directeur van de afdeling Handel van VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) kwam zelfs de halvering van alle tarieven op tafel.

Een beslissing over het definitieve cijfer komt er volgens Dumont op de volgende vergadering van het GSTP in april volgend jaar. De lidstaten willen het onderhandelingsproces in elk geval in 2007 afronden.

De voorbije jaren werd er in de eerste plaats in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie onderhandeld over een verdere liberalisering van de wereldhandel. Die zogenaamde Doharonde is echter vastgelopen. De grote belangentegenstellingen tussen rijke landen en ontwikkelingslanden waren daar de belangrijkste oorzaak van. De G 20, een groep van ontwikkelingslanden die veel belang hebben bij een vrijere landbouwhandel, drongen aan op een tariefverlaging van 54 procent door de industrielanden en 36 procent door de landen van het Zuiden.

Volgens Puri van de Unctad staan de onderhandelingen onder GSTP-landen los van de Doharonde.

De GSTP werd in 1988 opgericht. Belangrijke leden zijn Argentinië, Brazilië,
India, Indonesië, Mexico, Nigeria, Pakistan, Zuid-Korea, Thailand en Vietnam. Tot hiertoe stellen de handelsvoordelen die de lidstaten elkaar toestaan niet veel voor. Maar de handel tussen ontwikkelingslanden groeit wel almaar sneller, en daardoor kan een overeenkomst alle GSTP-landen steeds meer opleveren. Volgens de Unctad nemen de GSTP-landen al meer dan een derde van de internationale handel voor hun rekening, goed voor 3.400 miljard dollar (2.575 miljard euro). De onderlinge handel binnen het GSTP-blok was in 2005 813 miljoen dollar (615 miljoen euro) waard. IPS MDG8(PD/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.