Ontwikkelingslanden testen “goedkope” laptops

Ongeveer 2.500 arme kinderen uit acht verschillende landen krijgen deze maand nog een schootcomputer van het non-profitproject One Laptop per Child (OLPC). Bedoeling is om ieder kind ter wereld aan een laptop van 77 euro te helpen.
De kinderen zullen volop met de laptops mogen experimenteren. Na deze proefperiode volgt in juli de massaproductie van vijf miljoen exemplaren. In 2008 wil OLPC 50 miljoen goedkope laptops produceren en tegen 2010 moeten er 150 miljoen laptops verspreid zijn onder ‘s werelds armste kinderen.
De organisatie hoopt dat de massaproductie de prijs ook kan doen dalen. Voorlopig kosten de laptops nog 115 euro per stuk. De prijs was aanvankelijk vastgelegd op 77 euro (100 dollar). Maar zelfs dat is nog te duur voor een land als Nigeria.
“Als Nigeria voor elk kind een goedkope laptop zou kopen, dan zouden de kosten oplopen tot 73 procent van het volledige Nigeriaanse overheidsbudget”, zegt Wayan Vota, die een kritische weblog bijhoudt over het OLPC-project, aan het wetenschappelijk magazine New Scientist. “Het project wil landen die al een zware schuldenlast hebben, nog meer in de schulden steken”, zo klinkt de kritiek van Vota.
Nicholas Negroponte, de oprichter van One Laptop per Child, verkoopt de laptops aan overheden. Die verspreiden ze op hun beurt onder schoolkinderen. De minimum bestelling bedraagt een miljoen stuks. Daardoor weten veel overheden niet waar ze de financiële middelen moeten vinden.
Argentinië, Brazilië, Libië, Nigeria, Rwanda enUruguay hebben zich geëngageerd om in het project te stappen. India en Thailand, die aanvankelijk ook de laptops zouden kopen, hebben zich eind 2006 teruggetrokken. India heeft twijfels bij de technische mogelijkheden van het toestel; Thailand vindt de laptops te duur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.