Ontwikkelingsmarathon in spurttempo

Bespiegelingen bij een reis door het Chinese platteland

Publicist en auteur Marc Vandepitte nam in de maand juli deel aan een boeiende groepsreis door China. Bedoeling van de reis was kennis te maken met de evoluties op het platteland. In dit achtergrondartikel geeft hij een aantal bespiegelingen mee over de razendsnelle ontwikkeling van dit reusachtige land.

In de maand juli maakte ik een groepsreis door China. Vanuit Beijing trokken we naar het binnenland richting Xian. Daar toerden we wat rond in de regio. Daarna deden we een heel traject in de richting van Hangzhou. We passeerden langs Shanghai, waar we de wereldtentoonstelling bezochten. De trip eindigde waar hij begon, in Beijing.

Bedoeling van de reis was kennis te maken met de evoluties op het platteland. Ik wil je een aantal bespiegelingen meegeven die ik maakte naar aanleiding van deze boeiende rondreis.

Volgende thema’s komen aan bod:

1. Situering van de regio die we bezochten
2. Is China een derdewereldland?
3. De razendsnelle ontwikkeling
4. De gigantische proporties
5. Niets dan problemen
6. Het politiek stelsel
7. Het boeren- en migrantenvraagstuk
8. Is China socialistisch of kapitalistisch?

Download hier het volledige artikel (pdf — 13 pagina’s).

Marc Vandepitte is publicist en auteur. Hij schreef verschillende artikels over China. Samen met MO*journalist John Vandaele publiceerde hij onlangs de MO*paper ‘Wat doet China in Afrika en Latijns-Amerika?’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift