Onzekerheid over verkiezingen in Bangladesh

Het is uiterst onzeker of de inwoners van Bangladesh op 18 december naar de stembus kunnen voor de parlementsverkiezingen. De BNP, de partij van ex-premier Khaleda Zia, eist dat eerst de noodtoestand die door de zittende interim-regering is uitgeroepen, wordt opgeheven. Daardoor zal de bevolking van Bangladesh waarschijnlijk nog langer moeten wachten op de verandering waar ze zo naar verlangt.
De Awami League (AL) van Hasina Wajed, zelf ook oud-premier en Zia’s grote politieke rivale, wil dat de verkiezingen gewoon doorgaan, met of zonder BNP. Politieke analisten stellen echter dat verkiezingen die door een van de twee grote partijen geboycot worden, niet geloofwaardig zijn.

Persoonlijke vete


De situatie doet denken aan januari 2007. Toen was het Hasina Wajed die aankondigde de verkiezingen te boycotten. Volgens haar kozen het toenmalige overgangskabinet en de kiescommissie partij voor Zia. De BNP eiste dat de verkiezingen zonder Awami League door zouden gaan. Nu is de situatie dus precies andersom.
De wederzijdse haat en rivaliteit tussen de twee politieke leiders is groot. Al vanaf 1991 hebben Zia en Hasina Wajed om beurten de macht en domineert hun strijd de politiek van Bangladesh.
Volgens politiek analist Ataur Rahman, een professor aan de universiteit van Dhaka, willen beide partijen er zeker van zijn dat ze de verkiezingen kunnen winnen. “Als een van de partijen het gevoel heeft dat er verlies dreigt, wordt hun deelname aan de verkiezingen ineens onzeker.”
“Er is geen alternatief voor verkiezingen en een terugkeer naar echte democratie,” zegt Rahman. “Als de verkiezingen niet worden gehouden, is het land weer terug bij af. Maar ook als er wel verkiezingen plaatsvinden, komt er natuurlijk niet automatisch een eind aan deze problemen. Daarvoor moeten de twee grote partijen hun houding veranderen.”

Interim-regering


Volgens Akbar Ali Khan, gepensioneerd topadviseur, heeft de interim-regering te veel taken op zich genomen. Interim-premier Fakhruddin Ahmad en zijn regering hebben geprobeerd een eind te maken aan de allesoverheersende tweestrijd tussen de twee politieke leiders. Hasina Wajed en Khaleda Zia werden verbannen en belandden uiteindelijk zelfs tijdelijk achter de tralies wegens corruptie. Maar er stonden geen nieuwe leiders op.
En hoewel de regering van Ahmad bij aanvang van haar taak kon rekenen op veel steun van de 160 miljoen inwoners van Bangladesh, is dat nu anders. “Het mag duidelijk zijn dat de mensen geen vertrouwen meer hebben in deze regering,” zegt zakenman Shamsul Islam. “Niets is er veranderd de afgelopen twee jaar. De werkloosheid steeg tot een hoogtepunt, het is de regering niet gelukt om de stijgende prijzen een halt toe te roepen en mede daardoor leven steeds meer mensen onder de armoedegrens.”

Druk van binnen en buiten


Zowel nationaal als internationaal wordt het belang van de verkiezingen erkend. Economen vrezen dat groeiende politieke instabiliteit de toch al zwakke economie van het land negatief zal beïnvloeden. En dat terwijl Bangladesh al hard geraakt wordt door de internationale financiële crisis.
Ook buitenlandse diplomaten en donors probeerden Zia en Hasina Wajed van de noodzaak van deelname aan de verkiezingen te overtuigen.
Het elfkoppige kabinet van Ahmad deed er de afgelopen dagen alles aan om de partijen bij elkaar te brengen en tot een consensus te komen, maar zonder succes.
De BNP houdt voet bij stuk en hoewel donderdag de deadline voor het presenteren van de lijst met kandidaten is, lijkt de partij van Zia geenszins van plan namen bekend te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.