Onzekerheid referendum in Ecuador tempert feestvreugde president

De onzekerheid rond de uitslag van het referendum zaterdag heeft de feestvreugde bij de linkse regeringspartij in Ecuador flink getemperd. President Rafael Correa had zijn landgenoten tien vragen rond geplande hervormingen voorgelegd. Aanvankelijk leek hij op een triomf af te stevenen maar naarmate de tellingen vorderen, slinkt zijn voorsprong.

Omdat 70 procent van de stemmen nog moest worden geteld, was het gisteren (maandag) niet mogelijk te voorspellen welke voorstellen het zouden halen. De telling wordt nog bemoeilijkt doordat zaterdag het een en ander is fout gelopen. Door problemen bij de Ecuadoraanse posterijen raakten de instructies bijvoorbeeld niet overal bij de stembureaus. De definitieve uitslag zal nog meerdere dagen op zich laten wachten.

Exitpolls

Bij het sluiten van de stembureaus zaterdagavond kondigden de openbare televisiezenders aan dat minstens 62 procent ja had gestemd volgens de exitpolls. De feestvreugde bij de linkse regeringspartij, Allianza PAIS, werd getemperd toen de Nationale Kiesraad (CNE) de resultaten van zijn “snelle telling” bekendmaakte: de kloof met de nee-stemmers bleek veel minder groot dan de exitpolls hadden aangegeven. De aanvankelijke kloof van 24 procentpunt slonk tot 7 tot 10 procentpunt, afhankelijk van de vraag.

In tien vragen had het referendum naar de steun gepeild voor onder meer een aanpassing van het systeem van voorlopige hechtenis, een beperking van de private financiële en mediasector (Correa wil financiële instellingen en mediabedrijven verbieden eigenaar te zijn van of belangen te hebben in bedrijven buiten hun eigen sector), de oprichting van een reguleringsraad voor de media, de oprichting van een raad die het gerecht moet reorganiseren, een verbod op de handel in kansspelen, en een verbod op stieren- en hanengevechten.
Vijf van de tien vragen beogen een wijziging van grondwetsartikelen.

Waarnemers van OAS

De publicatie van de resultaten van de “snelle telling” heeft zowel regering als oppositie verrast. CNE-voorzitter Omar Simon had aangekondigd dat de resultaten enkel voor intern gebruik zouden dienen.

Volgens Paco Moncayo, voormalig burgemeester van hoofdstad Quito (2000-2009) en een van de boegbeelden van het linkse Izquierda Democrática, was de publicatie “een gevolg van de enorme druk van de bevolking en van de interventie van de delegatie van kieswaarnemers van de OAS.” Waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hadden al verklaard dat de stembusgang zaterdag zonder problemen verlopen was.

Voor Moncayo zijn de resultaten die al bekend zijn in elk geval “een zeer duidelijk signaal aan de president dat meer dan de helft van het land het niet eens is met zijn beleid.”
“Zeker is dat de verkiezingscampagne van 2013 zaterdag van start is gegaan, met het referendum”, zegt José Hernández, onderdirecteur van de krant Expreso. “Het is Correa’s grootste politieke fout geweest, omdat men nu kan vaststellen dat hij niet over het nationale akkoord beschikt waarvoor hij bij vorige verkiezingen wel beschikte.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift