Ook Amerikaanse regering heeft luchtmacht in Pakistan

Niet enkel de CIA en de Pakistaanse strijdkrachten zijn aanwezig in het luchtruim boven de Pakistaans-Afghaanse grens. Huurlingen voeren er voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken operaties uit tegen de drugshandel.
Het is druk in het luchtruim boven de Pakistaans-Afghaanse grens. De Amerikaanse geheime dienst CIA voert geregeld aanvallen uit met onbemande vliegtuigen en de strijdkrachten van de Verenigde Staten, Afghanistan en Pakistan bestrijden er opstandelingen. Uit een rapport van de Inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt nu dat ook dat de Amerikaanse drugsbestrijding er erg actief is.
Het Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), een onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken, blijkt in beide landen over een kleine luchtmacht te beschikken. “De INL Air Wing beheert naar schatting veertien vliegtuigen in Afghanistan en zeventien in Pakistan”, stelt het rapport, dat de totale kost op meer dan 32 miljoen dollar schat. De vliegtuigen zijn sinds 2005 gestationeerd in Quetta, vlakbij de grens. De vliegtuigen houden de grensstreek in de gaten, kunnen gewassen vernielen en vervoeren troepen en materiaal in de regio. 
Op zich is de operatie tegen drugssmokkel geen nieuws: in landen als Colombia, Guatemala of Peru voert het INL gelijkaardige campagnes. Opvallend is wel dat de hele operatie in Pakistan geleid wordt door DynCorp, een privébedrijf dat optreedt in opdracht van het INL. Precies die inzet van huurlingen is al een erg gevoelig onderwerp gebleken in Pakistan. De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, heeft de aanwezigheid van Amerikaanse huurlingen altijd met klem ontkend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.