Ook beperkte wapenlevering aan Bahrein zet kwaad bloed

Dat de VS nu toch een wapenlevering aan Bahrein toestaan, zij het beperkt, zet kwaad bloed bij Amerikaanse mensenrechten- en pro-democratiegroepen en parlementsleden.

“Zelfs een beperkte verkoop van militair materiaal aan de Bahreinse regering geeft het verkeerde signaal”, zegt David Kramer, voorzitter van Freedom House, een pro-democratiegroep. “Zolang de Bahreinse regering geen einde maakt aan de systematische mensenrechtenschendingen, de media en internationale organisaties geen bewegingsvrijheid biedt en geen relevante politieke hervormingen begint, mogen de Verenigde Staten geen verkoop van militair materiaal overwegen.”

“Omdat de details (van de verkoop) geheim zijn, is het moeilijk om op een onafhankelijke manier te bepalen of de Amerikaanse regering het soort wapens, munitie en/of uitrusting levert dat de Bahreinse veiligheidsdiensten kunnen gebruiken voor verdere mensenrechtenschendingen”, zegt Sanjeev Bery van Amnesty International.

Humvee

De Bahreinse ordediensten begonnen in de lente vorig jaar hard op te treden tegen manifestanten die hervormingen willen in de Golfstaat. Volgens verscheidene bronnen zijn meer dan veertig mensen gedood en duizenden gearresteerd en gefolterd.

In september kondigden de VS een nieuwe wapenlevering aan Bahrein aan, voornamelijk antitankraketten en Humvee-pantserwagens. Mensenrechtengroepen en parlementsleden protesteerden fel. Het Bahreinse leger kon het materiaal, vooral de pantserwagens, inzetten tegen burgers die demonstreerden voor democratie, zeiden ze.

In oktober besliste Buitenlandse Zaken de wapenverkoop uit te stellen en de resultaten van een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Bahrein af te wachten.

Het rapport van de internationale onderzoekscommissie onder leiding van de Egyptisch-Amerikaanse jurist Cherif Bassiouni was vernietigend voor Bahrein en formuleerde een waslijst van aanbevelingen. De regering-Obama beloofde de aangekondigde wapenlevering te koppelen aan de uitvoering van de aanbevolen hervormingen en de algemene mensenrechtensituatie in Bahrein.

Amerikaanse Vijfde Vloot

De Bahreinse regering gaf aan dat ze hervormingen zou doorvoeren maar zowel de oppositie als de meeste Amerikaanse analisten zijn het erover eens dat zelfs de minimale verwachtingen niet zijn ingelost. Mensenrechtengroepen meldden bovendien een verslechtering van de mensenrechtensituatie.

Niettemin liet Buitenlandse Zaken vorige week aan Congresleden weten dat het een deel van de wapenlevering zou uitvoeren, onder meer “reserveonderdelen en onderhoudsuitrusting die nodig is voor Bahreins externe verdediging en ondersteuning van de operaties van de Vijfde Vloot. (…) Geen van die items kan tegen manifestanten worden gebruikt.”

Bahrein is de uitvalsbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die in de Perzische Golf opereert. Door de toenemende spanningen in de regio, onder meer tussen Israël en Iran, is Bahrein de laatste maanden van steeds groter strategisch belang geworden voor de VS.

De mensenrechtenorganisaties vragen nu bekend te maken welke items precies worden geleverd. “Een beetje meer transparantie over deze levering zou erg welkom zijn”, zegt Brian Dooley, een Golfexpert van Human Rights First.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.