Ook borduren mag niet van Pakistaanse extremisten

Huisvrouw Shadida Jabeen was flink overstuur toen ze hoorde dat ze niet langer naar de borduur- en naaicursussen in het opleidingscentrum in haar dorp in Zuid-Waziristan, in het noordwesten van Pakistan, kon.

“Het sloeg in als een bom, toen ze mij vertelden dat het centrum was gesloten”, zegt Jabeen via de telefoon. Net als Jabeen, klaagt Wajiha Begum over de sluiting van het centrum. “Mijn moeder heeft cursussen gevolgd in het centrum en ze kan nu heel goed borduren. Ik wilde dat ook graag, maar de militanten ontnemen ons de mogelijkheid iets te leren. Eerst hebben ze de scholen vernield en nu hebben ze het gemunt op dit soort centra.”

Jabeen en Begum behoren tot de duizenden vrouwen in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA), de autonome regio die grenst aan Afghanistan, die een opleiding hadden moeten krijgen om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

“We hadden 30.000 vrouwen willen opleiden in een periode van vijf jaar tijd, maar de extremisten hebben roet in het eten gegooid”, zegt Anwar Shah, hoofd van het Vaardigheidsontwikkelingsprogramma.

Het voortdurende terroristische geweld in de regio heeft het overheidsprogramma dat in 2001 werd ingesteld om vrouwen in de FATA vaardigheden te leren, ernstig ontregeld.

In eerste instantie was het programma, waar de overheid bijna 1,3 miljoen euro in investeerde, een succes. Vrouwen meldden zich in groten getale aan. Het ging goed tot ongeveer 2004, zegt Shah. “In 2005 begonnen militanten scholen op te blazen. Bij die acties werden ook 31 trainingscentra voor vrouwen vernield.” In totaal werden onder het overheidsprogramma zeventig centra opgezet.

Doel van de cursussen was om vrouwen aan te moedigen zelf in hun levensonderhoud te voorzien of een bedrijf te beginnen. Behalve cursussen op het gebied van naaien, breien en borduren, konden de vrouwen ook kookcursussen volgen en kregen ze voorlichting over hygiëne, eenvoudige medicatie en kinderzorg.

Taliban

“Waarom blazen ze scholen en dit soort centra op? Het enige wat we doen, is iets leren zodat we geld kunnen verdienen voor ons gezin”, zegt Gul Nasreen (21) uit Noord-Waziristan. In haar regio moesten dertien centra de deuren sluiten, omdat de dreiging van extremisten te groot werd. Het aangrenzende Zuid-Waziristan telde ook dertien centra. Die werden allemaal opgeblazen. “Uit de ruimten die intact bleven bij de aanslagen, zijn alle machines en meubels geroofd”, staat in een rapport van het FATA Secretariaat in Peshawar.

Gul Nasreen zegt dat het centrum waar zij een cursus volgde, in 2007 al is opgeblazen door extremisten. “Ik kwam er nog maar drie maanden. Het was de bedoeling om een langere cursus te volgen. Als ik het certificaat gehaald had, had ik kunnen werken bij een ngo (niet-gouvernementele organisatie)”, zegt ze. Ongeveer 36 vrouwen in haar omgeving verdienen nu een goed inkomen omdat ze hun cursus wel konden afmaken.

“De cursisten waren veelal vrouwen die niet konden lezen en schrijven”, zegt Jaffar Shah van het FATA Secretariaat. “Ze wilden graag iets leren.” Dat het project succesvol was, blijkt uit het feit dat 8000 vrouwen tot nu toe een cursus volgden.

De Federaal Bestuurde Tribale Gebieden zijn een toevluchtsoord voor duizenden extremisten sinds de Verenigde Staten eind 2001 het talibanregime in Kaboel verdreven. De taliban hebben het vooral voorzien op overheidsinstellingen, zoals scholen en gezondheidsfaciliteiten.

Shah zegt dat de overheid 630.000 euro beschikbaar heeft gesteld om verwoeste opleidingscentra te herbouwen. “Maar we zullen daarmee moeten wachten totdat de veiligheidssituatie in de regio verbeterd is”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.